Sinds de hittegolf ligt de Waddenzee vol met drijvend kokkelvlees

Nieuws
Op de Waddenzee sterven momenteel extreem veel kokkels, net als in de hete, droge zomer van 2018. De hittegolf van deze maand is de oorzaak, vermoedt Katja Philippart, onderzoeker van mariene kustecosystemen bij het NIOZ (het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee).
Petra Noordhuis
maandag 22 augustus 2022 om 19:42
Dode kokkels op het Wad.
Dode kokkels op het Wad. beeld Roeland Bom / NIOZ

De eerste meldingen van kokkelsterfte kreeg ze afgelopen vrijdag binnen. Ze heeft inmiddels al veel foto’s en filmpjes gezien van drijvende kokkellijfjes en lege schelpen. ‘Normaal gesproken zitten kokkels in de grond, net onder het bodemoppervlak’, vertelt ze. ‘Als ze dood gaan of dood zijn, komen ze omhoog. De schelp gaat dan open staan en de lijfjes laten los en gaan drijven.’

Er vindt volgens haar elk jaar wel kokkelsterfte in de Waddenzee plaats. ‘Dat gebeurt normaal gesproken vooral op plekken waar zeesla zich ophoopt. Dat kan op wadplaten zijn of in ‘hoekjes’ van de zee, zoals de Mokbaai, een inham in de zuidkust van Texel. De kokkels gaan onder die dikke laag groene algen dood, omdat ze geen zuurstof meer kunnen krijgen ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Belasting op fruitsappen gaan omhoog, tot ongenoegen van de fruittelers

De frisdrankbelasting gaat vanaf 2024 omhoog. Dit geldt ook voor onbewerkte fruitsappen. Het kabinet wil consumenten daarmee verleiden om gezondere keuzes te maken.

Afbeelding

Steeds minder jeugdloon

In twee derde van de cao’s in Nederland is geen sprake meer van een jeugdloon waarbij jongeren minder verdienen dan hun oudere collega’s. Dat constateert vakbond FNV.

Afbeelding

Johan Bonte begon zijn eigen eerlijke kledingmerk: ‘Ik dank God voor tevreden klanten’

Na een lange zoektocht naar mooie en vooral eerlijke kleding voor mannen begon Johan Bonte zijn eigen kledingmerk. Met J54.nl probeert hij gehoor te geven aan de oproep uit Jakobus 5 vers 4. ‘De klacht van de arbeiders is onveranderd.’

Afbeelding

Schuldig wegens aansluiting: het kwaad van een groep kan elk van de leden aankleven

Met een roemrijke naam identificeren supporters zich graag; ze dragen hun clubtenue met trots. Maar ook zonder colors van de Hells Angels kun je met een outlaw-bende heulen, en veroordeeld worden voor misdrijven in groepsverband.

Afbeelding

Hoe je zonder schelden en kleineren op topniveau kunt komen: ‘Leiders moeten alert zijn’

Kun je het beste uit mensen halen zonder een angstcultuur te creëren zoals bij De Wereld Draait Door? Ja, zegt consultant en coach voor management en leiderschap Paul Donders. Hoe werkt dat?

Afbeelding

Waarom ook reformatorische christenen vatbaar zijn voor complottheorieën

Complottheorieën kunnen aantrekkelijk zijn, ook voor orthodoxe christenen. Hoe komt dat? ‘Sommigen gaan zelfs zo ver dat de overheid dé antichrist is. Dat kan een voedingsbodem zijn voor argwaan.’