Niet steeds een andere huisarts? Dit dorp kocht zijn eigen praktijk

Achtergrond
De huisartsenzorg in Nederland verschraalt. In Lexmond konden ze het niet langer aanzien, steeds een andere invaller of vervanger. Ze kwamen in actie. Binnenkort heeft het dorp weer twee vaste huisartsen.
Rik Kuiper / vk
maandag 22 augustus 2022 om 17:33
Jan van Wiggen (links) en Sylvia de Jong namen het initiatief om Lexmond weer twee vaste huisartsen te geven. In het midden de assistent (zzp'er) van de huidige huisartsen.
Jan van Wiggen (links) en Sylvia de Jong namen het initiatief om Lexmond weer twee vaste huisartsen te geven. In het midden de assistent (zzp'er) van de huidige huisartsen. beeld Elisa Maenhout

Lexmond

Wie zich sinds het vertrek van de vorige vaste huisarts, zo’n twee jaar terug, met een kwaaltje bij de praktijk in Lexmond meldde, had grote kans een onbekende in de spreekkamer te treffen. Een arts die heus vriendelijk en bekwaam was, maar die je naam moest opzoeken in het computersysteem om te achterhalen waaraan je lijdt en wat daar in het verleden al aan gedaan is.

‘Ik trof eens een oudere arts’, zegt Jan van Wiggen (58) van het Dorpsinitiatief Lexmond. ‘Hij zat daar met twee vingers te typen. Zo! Het duurde een halfuur voor hij wist wie ik was.’ Dat was niet het enige probleem. Door het tekort aan doktersassistenten was de praktijk slecht telefonisch bereikbaar, zegt Sylvia de Jong (50), eveneens actief bij het dorpsinitiatief..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vanaf zondag rijden weer treinen tussen Lelystad en Dronten

De NS laat vanaf zondag weer treinen rijden tussen Lelystad en Dronten. Sinds begin september was er geen treinverkeer mogelijk op het traject door schade die ontstond na een stroomstoring.

Afbeelding

Staatssecretaris Van der Burg: ‘Beperkingen nareizigers blijven nog geldig’

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) houdt vast aan de nareisbeperking voor familieleden van erkende vluchtelingen, waartoe het kabinet eind augustus heeft besloten.

Afbeelding

Discussies in het studentenhuis van Julia: ‘Moeten we bezuinigen op alcohol?’

De verwarming moet nu echt aan in huize Akapella. Maar het is een spannende gok. Want niemand weet hoe hoog het energieverbruik is, en dus straks de rekening. Hoe gaat het nu in het studentenhuis van Julia?

Afbeelding

Wat weten we nu écht van burn-out? ‘Hoe meer ik las, hoe minder ik ervan begreep’

‘Tien gouden tips om van je stress af te komen. Dat klinkt leuk, maar ze zijn vaak niet meer dan een schot hagel.’ Dat stelt psychiater Christiaan Vinkers. ‘De burn-outpuzzel moet beter gelegd worden.’

Afbeelding

Het gaat snel weer mis met daders seksuele uitbuiting. Rapporteur verontrust over gebrek aan juiste hulp

Van de daders van binnenlandse seksuele uitbuiting gaat ruim een derde binnen twee jaar opnieuw de fout in. Het ontbreekt hen aan goede hulp, concludeert nationaal rapporteur Conny Rijken.

Afbeelding

Centra blij met advies spreiding kinderhartchirurgie

De universitair medische centra die volgens het kabinet zouden moeten stoppen met operaties aan de harten van kinderen zijn positief over de analyse die de Nederlandse Zorgautoriteit van die plannen maakte.