Hoogleraar ecologie Han Olff: ‘Ik roep het kabinet op de rug recht te houden’

Achtergrond
Anders dan sommige wetenschappers, boeren of politici willen geloven, is er grote overeenstemming onder wetenschappers over de aanpak van de stikstofcrisis, stelt hoogleraar ecologie Han Olff. ‘De uitspraken van CDA-leider Hoekstra heb ik met kromme tenen bekeken.’
Niels van den Bovenkamp
maandag 22 augustus 2022 om 17:38 aangepast 21:50
Premier Mark Rutte en minister Henk Staghouwer op weg naar een gesprek met stikstofbemiddelaar Johan Remkes en onder meer de provincies.
Premier Mark Rutte en minister Henk Staghouwer op weg naar een gesprek met stikstofbemiddelaar Johan Remkes en onder meer de provincies. beeld anp / Jeroen Jumelet

Samen met 35 andere wetenschappers publiceerde u maandag in dagblad Trouw een opiniestuk over de aanpak van het stikstofbeleid met de strekking dat sommige politici en wetenschappers moeten stoppen met twijfel zaaien rond dit thema. Waarom was het volgens u noodzakelijk om deze brief te schrijven?

‘Ik zie dat zogenaamde twijfel onder wetenschappers wordt gebruikt om besluiten rond stikstof nog even uit te stellen. Een voorbeeld daarvan is het voorstel van emeritus hoogleraar Han Lindeboom vorige week om de stikstofcrisis op te lossen zonder de veestapel in te krimpen.’

Waarom deugt het idee van Lindeboom volgens u niet?    

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Reeën en herten zijn de grootste houtrovers: 'Zaailingen van bestaande bomen krijgen nauwelijks kans'

Houtroof uit de natuur is van alle tijden en geen trend vanwege de hoge energieprijzen. Maar de Nederlandse bossen worden wel ‘gesloopt’. Daders zijn reeën en herten.

Afbeelding

Het debuut van prinses Amalia op de Caribische eilanden markeert ook de 'verandering in denken'

Een grote koninklijke delegatie, voor het eerst met prinses Amalia, reist de komende twee weken door het Caribische deel van Nederland. Bovenal markeert het bezoek de omslag in het denken over het slavernijverleden.

Afbeelding

Staatssecretaris Eric van der Burg: 'Een nieuwe asielcrisis? Daar zitten we al in'

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) sprak donderdag met zijn Europese collega’s over de asielcrisis. ‘Het is lang geleden dat de regeringsleiders zich hierover hebben gebogen.’

Afbeelding

Inchecken met je bankpas: hoe werkt het en is dit het einde van de OV-chipkaart? Vier vragen

Vanaf dinsdag kunnen treinreizigers bij de NS ook inchecken met hun bankpas, creditcard of mobiele telefoon. Vanaf eind maart moet dit in het hele Nederlandse openbaar vervoer mogelijk zijn. Wat verandert er en kunnen reizigers hun OV-chipkaart nu weggooien?

Afbeelding

Woede om opgepakte klimaatactivisten. 'Ik heb m'n baas ingelicht dat ik kan worden gearresteerd'

In aanloop naar de demonstratie van zaterdag op de A12 zijn donderdag zes klimaatactivisten aangehouden. Zij worden verdacht van opruiing. Maar volgens de actiegroep willen de autoriteiten de blokkade 'de kop indrukken'.

Afbeelding

Axel en Mariëlle zijn klimaatactivist én christen: 'Ik denk niet dat mijn kinderen mijn leeftijd halen'

Ze blokkeren zaterdag de snelweg A12 in het centrum van Den Haag en hielden onlangs een gebedsviering op Schiphol. Wat drijft christelijke klimaatactivisten? Het verhaal van Axel en Mariëlle.