Bram Peper: een ‘taaie man’ die zich in Rotterdam ontpopte tot visionair

Achtergrond
Bram Peper maakte van Rotterdam een van de modernste steden ter wereld. De oud-burgemeester en PvdA-coryfee overleed zaterdag na een kort ziekbed in bijzijn van naasten. Peper werd 82 jaar.
Avinash Bhikhie en Michel Maas / vk
maandag 22 augustus 2022 om 04:23 aangepast 07:17
Bram Peper tijdens congres van de PvdA in 2015.
Bram Peper tijdens congres van de PvdA in 2015. beeld anp / Martijn Beekman

Rotterdam

‘Het is een taaie man’, zegt Gerard Reve wanneer zijn goede vriend Bram Peper in 2000 in opspraak komt in wat de ‘bonnetjesaffaire’ is gaan heten. Peper en Reve zijn dan al dertien jaar goed bevriend. Ze voeren een lange briefwisseling en Peper bezoekt Reve geregeld. Hij houdt van literatuur, en hij houdt van de schrijver Reve: ‘Zijn ongelooflijke geestigheid sprak me aan’, zegt hij in 2012 tegen Radio Rijnmond.

In 2000 is Peper nog maar net minister van Binnenlandse Zaken als hij ervan beschuldigd wordt in zijn functie als burgemeester van Rotterdam gefraudeerd te hebben met declaraties. Reve maakt zich geen zorgen over zijn vriend. ‘Vele oorlogen heeft hij al glansrijk gewonnen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verzetsmensen waren ook queer, van kleur en soms aan de drugs, toont vernieuwd Verzetsmuseum

De leidraad van het vernieuwde Verzetsmuseum is dat ‘het’ verzet was niet zo duidelijk afgebakend als vaak is aangenomen. Daarom wordt het oude hokjesdenken rond verzetsdaden volledig losgelaten, zegt het museum.

Afbeelding

Nationale Ombudsman: verduurzamen huis vaak niet haalbaar door laag inkomen

Het lukt mensen met een laag inkomen niet om hun huis te verduurzamen. De energiehulp van de overheid die ze hard nodig hebben, bereikt veelal rijke huishoudens die zichzelf al kunnen redden, zegt de Nationale Ombudsman.

Afbeelding

Verenigde Staten maken zich op voor WK in eigen land, hoge verwachtingen voor ‘De Gouden Generatie’

Vandaag neemt Nederland het op tegen de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK Voetbal. Louis van Gaal sprak lovend over de tegenstander en diens visie. Wat kan het Nederlands elftal verwachten?

Afbeelding

Treinreizigers op een station. Het kabinet maakt 7,5 miljard euro vrij voor investeringen in infrastructuur, die vooral naar het spoor gaan. Het grootste gedeelte van dit geld komt terecht in de Randstad en Noord-Brabant.

Afbeelding

Pepernoten op z’n Italiaans, van Sarena

Verwarm de oven voor op 190°C. Maal de amandelen samen met de poedersuiker in de keukenmachine fijn. Voeg de eiwitten en het bittere-amandelextract toe en pulseer kort tot een glad mengsel.

Afbeelding

‘Ambachtelijk werk heeft een imagoprobleem dat de overheid en de media te weinig aanpakken’

Vrouwen met een technisch, ambachtelijk beroep kom je minder vaak tegen dan mannen. Dat is jammer, vindt fotograaf Otto Kalkhoven (57). Hij zocht deze vrouwen op en legde ze vast in hun werkplaats.