Catharina de’ Medici ging ver om haar doel te bereiken. In een augustusnacht werd duidelijk hoe ver

Achtergrond
Catharina de’ Medici had maar één doel in haar leven, en ging over lijken om dat doel te bereiken. Willem van Oranje zou dat in augustus 1572 tot zijn schade ondervinden.
Willem Bouwman
zaterdag 20 augustus 2022 om 17:57 aangepast 08:31
Catharina de' Medici na de Bartholomeüsnacht. Schilderij van E. Debat-Ponsan, 1880.
Catharina de' Medici na de Bartholomeüsnacht. Schilderij van E. Debat-Ponsan, 1880. beeld wikimedia commons

Het bericht van de val van Den Briel op 1 april 1572 bereikte Lodewijk van Nassau ruim een week later. Lodewijk verbleef in Frankrijk, waar hij steun zocht voor de Opstand in de Nederlanden. Dat de watergeuzen Den Briel veroverd hadden, verbijsterde hem. ‘Ah, de dwazen, ze zijn veel te gehaast, en ze hebben me weer niet willen geloven…’, was zijn reactie. De watergeuzen doorkruisten zijn plannen.

De verovering van Den Briel en het verblijf van Lodewijk in Frankrijk lieten zien dat de Opstand in de Nederlanden een internationaal conflict geworden was. De watergeuzen maakten gebruik van havens in Engeland en Frankrijk. In Engeland en Duitsland verbleven calvinisten die om hun geloof waren gevlucht. Zij voelden zich nauw verwant met hun gelo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verzetsmensen waren ook queer, van kleur en soms aan de drugs, toont vernieuwd Verzetsmuseum

De leidraad van het vernieuwde Verzetsmuseum is dat ‘het’ verzet was niet zo duidelijk afgebakend als vaak is aangenomen. Daarom wordt het oude hokjesdenken rond verzetsdaden volledig losgelaten, zegt het museum.

Afbeelding

Nationale Ombudsman: verduurzamen huis vaak niet haalbaar door laag inkomen

Het lukt mensen met een laag inkomen niet om hun huis te verduurzamen. De energiehulp van de overheid die ze hard nodig hebben, bereikt veelal rijke huishoudens die zichzelf al kunnen redden, zegt de Nationale Ombudsman.

Afbeelding

Verenigde Staten maken zich op voor WK in eigen land, hoge verwachtingen voor ‘De Gouden Generatie’

Vandaag neemt Nederland het op tegen de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK Voetbal. Louis van Gaal sprak lovend over de tegenstander en diens visie. Wat kan het Nederlands elftal verwachten?

Afbeelding

Treinreizigers op een station. Het kabinet maakt 7,5 miljard euro vrij voor investeringen in infrastructuur, die vooral naar het spoor gaan. Het grootste gedeelte van dit geld komt terecht in de Randstad en Noord-Brabant.

Afbeelding

Pepernoten op z’n Italiaans, van Sarena

Verwarm de oven voor op 190°C. Maal de amandelen samen met de poedersuiker in de keukenmachine fijn. Voeg de eiwitten en het bittere-amandelextract toe en pulseer kort tot een glad mengsel.

Afbeelding

Conny Rijken strijdt tegen mensenhandel. ‘Soms moet iemand gedwongen organen afstaan’

Conny Rijken is de nieuwe nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen. Ze mist de publieke verontwaardiging van Nederland over arbeidsuitbuiting in ‘Qatar’.