Kinderen de baas, of geen hoofddoekjes: het mag allemaal in Nederland

Achtergrond
Bijzonder onderwijs ligt onder een vergrootglas nu in september de eerste Renaissance-school lijkt te starten in Almere. Maar andere bijzondere scholen hebben evenzo een sterke eigen kijk op de wereld.
Berendien Tetelepta
zaterdag 20 augustus 2022 om 04:22 aangepast 09:15
Bijkomend ‘voordeel’ van een particuliere school is dat een schoolbestuur niet gehouden is aan alle kwaliteitseisen die de inspectie hanteert bij een gesubsidieerde school. Enkel de Leerplichtwet is hier van toepassing.
Bijkomend ‘voordeel’ van een particuliere school is dat een schoolbestuur niet gehouden is aan alle kwaliteitseisen die de inspectie hanteert bij een gesubsidieerde school. Enkel de Leerplichtwet is hier van toepassing. beeld anp / Jeroen Jumelet

Amersfoort

Een leerling weigeren op school omdat ze een hoofddoek draagt. Dat mag natuurlijk niet, is het eerste wat bij de gemiddelde Nederlander opkomt. Maar dat mag dus wél, omdat we in Nederland openbaar en bijzonder onderwijs bij wet onderscheiden. Een christelijke school mag daarom een leerling weigeren die een hoofddoek draagt, of geen actief christen is. Sommige reformatorische scholen nemen bijvoorbeeld geen leerlingen aan die algemeen christelijk zijn. Zij verwachten een actief lidmaatschap van een reformatorische kerk van hun leerlingen. Een islamitische school mag een leerling weigeren die géén hoofddoek draagt, of een stroming in de islam volgt die niet in lijn is met die van de school. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Boegeroep op de trappen van Tivoli. 'Studieschuld is geen verantwoordelijkheid, maar pech'

Tientallen studenten woonden maandag een bijzondere rechtszaak bij: ‘De berechting van de pechstudent’. Een ludiek theaterstuk met een serieuze boodschap: het is oneerlijk dat een miljoen studenten geen basisbeurs kreeg.

Afbeelding

Prins Bernhard, redder in het watersnoodgebied waar hij soms kordaat moest optreden

In februari 1953 maakte prins Bernhard vele vluchten boven het watersnoodgebied. Hier en daar haalde hij een drenkeling van het dak of zette hij een burgemeester opzij. ‘Ik heb gedaan wat ik moest doen’, zei hij later.

Afbeelding

Op de Caribische eilanden is het de hoogste tijd om de 'misdaad tegen de menselijkheid' onder ogen te zien

Kroonprinses Amalia en haar ouders zijn op de helft van de kennismakingsreis naar de Caribische delen van het Koninkrijk. De eilanden vragen aandacht voor het koloniaal verleden. Het stilzwijgen is daarmee verbroken.

Afbeelding

Raad van State: spreidingswet is te ingewikkeld en moet worden aangepast

De spreidingswet is 'onnodig complex' en 'roept dringende vragen op' over de uitvoerbaarheid. Dat zegt de Raad van State in zijn advies over het wetsvoorstel.

Afbeelding

Reisbranche boos over ultimatum Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

Baas OM verdedigt preventieve arrestaties

De hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM), Gerrit van der Burg, vindt dat 'protesten steeds grimmiger worden' en verdedigt in een interview met NRC de preventieve aanhoudingen van klimaatactivisten, nu ruim een week geleden.