Kinderen de baas, of geen hoofddoekjes: het mag allemaal in Nederland

Achtergrond
Bijzonder onderwijs ligt onder een vergrootglas nu in september de eerste Renaissance-school lijkt te starten in Almere. Maar andere bijzondere scholen hebben evenzo een sterke eigen kijk op de wereld.
Berendien Tetelepta
zaterdag 20 augustus 2022 om 04:22 aangepast 09:15
Bijkomend ‘voordeel’ van een particuliere school is dat een schoolbestuur niet gehouden is aan alle kwaliteitseisen die de inspectie hanteert bij een gesubsidieerde school. Enkel de Leerplichtwet is hier van toepassing.
Bijkomend ‘voordeel’ van een particuliere school is dat een schoolbestuur niet gehouden is aan alle kwaliteitseisen die de inspectie hanteert bij een gesubsidieerde school. Enkel de Leerplichtwet is hier van toepassing. beeld anp / Jeroen Jumelet

Amersfoort

Een leerling weigeren op school omdat ze een hoofddoek draagt. Dat mag natuurlijk niet, is het eerste wat bij de gemiddelde Nederlander opkomt. Maar dat mag dus wél, omdat we in Nederland openbaar en bijzonder onderwijs bij wet onderscheiden. Een christelijke school mag daarom een leerling weigeren die een hoofddoek draagt, of geen actief christen is. Sommige reformatorische scholen nemen bijvoorbeeld geen leerlingen aan die algemeen christelijk zijn. Zij verwachten een actief lidmaatschap van een reformatorische kerk van hun leerlingen. Een islamitische school mag een leerling weigeren die géén hoofddoek draagt, of een stroming in de islam volgt die niet in lijn is met die van de school. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verzetsmensen waren ook queer, van kleur en soms aan de drugs, toont vernieuwd Verzetsmuseum

De leidraad van het vernieuwde Verzetsmuseum is dat ‘het’ verzet was niet zo duidelijk afgebakend als vaak is aangenomen. Daarom wordt het oude hokjesdenken rond verzetsdaden volledig losgelaten, zegt het museum.

Afbeelding

Verenigde Staten maken zich op voor WK in eigen land, hoge verwachtingen voor ‘De Gouden Generatie’

Vandaag neemt Nederland het op tegen de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK Voetbal. Louis van Gaal sprak lovend over de tegenstander en diens visie. Wat kan het Nederlands elftal verwachten?

Afbeelding

Treinreizigers op een station. Het kabinet maakt 7,5 miljard euro vrij voor investeringen in infrastructuur, die vooral naar het spoor gaan. Het grootste gedeelte van dit geld komt terecht in de Randstad en Noord-Brabant.

Afbeelding

Pepernoten op z’n Italiaans, van Sarena

Verwarm de oven voor op 190°C. Maal de amandelen samen met de poedersuiker in de keukenmachine fijn. Voeg de eiwitten en het bittere-amandelextract toe en pulseer kort tot een glad mengsel.

Afbeelding

Conny Rijken strijdt tegen mensenhandel. ‘Soms moet iemand gedwongen organen afstaan’

Conny Rijken is de nieuwe nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen. Ze mist de publieke verontwaardiging van Nederland over arbeidsuitbuiting in ‘Qatar’.

Afbeelding

‘Ambachtelijk werk heeft een imagoprobleem dat de overheid en de media te weinig aanpakken’

Vrouwen met een technisch, ambachtelijk beroep kom je minder vaak tegen dan mannen. Dat is jammer, vindt fotograaf Otto Kalkhoven (57). Hij zocht deze vrouwen op en legde ze vast in hun werkplaats.