Zijn Forum-scholen een bedreiging? ‘Dit getuigt van vrijheid in optima forma’

Achtergrond
Iedereen mag een school beginnen, mits het voorwerk goed op orde is. Dat is de kern van onderwijsvrijheid in Nederland. De nieuwe Renaissancescholen van Forum voor Democratie zijn er een schoolvoorbeeld van, zegt hoogleraar Onderwijsrecht Renée van Schoonhoven.
Ilse Brandemann
zaterdag 20 augustus 2022 om 04:22 aangepast 09:17
Ralf Dekker (midden) is bestuurslid van de stichting waar de Forum-scholen onder vallen. Hier is hij met partijleider Thierry Baudet (links) en Wybren van Haga op campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen in Aalsmeer.
Ralf Dekker (midden) is bestuurslid van de stichting waar de Forum-scholen onder vallen. Hier is hij met partijleider Thierry Baudet (links) en Wybren van Haga op campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen in Aalsmeer. beeld anp / Robin Utrecht

Den Haag

Een school met veel nadruk op kunst en op basisvaardigheden als lezen en rekenen, zonder hulp van een digitaal bord. En weinig aandacht voor de klimaatcrisis of genderproblematiek. Als het aan Forum voor Democratie (FVD) ligt, start de eerste zogenoemde ‘Renaissanceschool’ komende maand al in Almere. 

De wens voor en de stichting van deze nieuwe school leidt tot kritiek en zwengelt de discussie over artikel 23 van de Grondwet – de onderwijsvrijheid – opnieuw aan.  

Maar dat zo’n school er mag zijn, is de wens van de overheid geweest, zegt hoogleraar Onderwijsrecht Renée van Schoonhoven. Vroeger kon het bestuur van een bijzondere school pas geld van de overheid krijgen als de school gelieerd was aan een godsdienst of leven..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nationale Ombudsman: verduurzamen huis vaak niet haalbaar door laag inkomen

Het lukt mensen met een laag inkomen niet om hun huis te verduurzamen. De energiehulp van de overheid die ze hard nodig hebben, bereikt veelal rijke huishoudens die zichzelf al kunnen redden, zegt de Nationale Ombudsman.

Afbeelding

Verenigde Staten maken zich op voor WK in eigen land, hoge verwachtingen voor ‘De Gouden Generatie’

Vandaag neemt Nederland het op tegen de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK Voetbal. Louis van Gaal sprak lovend over de tegenstander en diens visie. Wat kan het Nederlands elftal verwachten?

Afbeelding

Treinreizigers op een station. Het kabinet maakt 7,5 miljard euro vrij voor investeringen in infrastructuur, die vooral naar het spoor gaan. Het grootste gedeelte van dit geld komt terecht in de Randstad en Noord-Brabant.

Afbeelding

Pepernoten op z’n Italiaans, van Sarena

Verwarm de oven voor op 190°C. Maal de amandelen samen met de poedersuiker in de keukenmachine fijn. Voeg de eiwitten en het bittere-amandelextract toe en pulseer kort tot een glad mengsel.

Afbeelding

‘Ambachtelijk werk heeft een imagoprobleem dat de overheid en de media te weinig aanpakken’

Vrouwen met een technisch, ambachtelijk beroep kom je minder vaak tegen dan mannen. Dat is jammer, vindt fotograaf Otto Kalkhoven (57). Hij zocht deze vrouwen op en legde ze vast in hun werkplaats.

Afbeelding

Verpleegkundigen die ín het verpleeghuis wonen: ‘Bij woonstichtingen kom ik nergens voor in aanmerking’

Aan betaalbare woningen en verplegingspersoneel is een tekort. Ouderenzorgorganisatie Warande wil in Zeist die problemen oplossen met een goedkope kamer voor verpleegkundigen, in het verpleeghuis.