Zijn Forum-scholen een bedreiging? ‘Dit getuigt van vrijheid in optima forma’

Nieuws
Iedereen mag een school beginnen, mits het voorwerk goed op orde is. Dat is de kern van onderwijsvrijheid in Nederland. De nieuwe Renaissancescholen van Forum voor Democratie zijn er een schoolvoorbeeld van.
Ilse Brandemann
vrijdag 19 augustus 2022 om 19:04 aangepast 08:09
Renée van Schoonhoven: 'Het is van belang dat de opvoeding thuis enigszins in lijn ligt met de opvattingen op school.'
Renée van Schoonhoven: 'Het is van belang dat de opvoeding thuis enigszins in lijn ligt met de opvattingen op school.' beeld Martine Sprangers

Den Haag

Een school met veel nadruk op kunst en basisvaardigheden als lezen en rekenen, zonder hulp van een digitaal bord. En weinig aandacht voor de klimaatcrisis of genderproblematiek. Als het aan Forum voor Democratie (FvD) ligt, start de eerste zogenoemde ‘Renaissanceschool’ komende maand al in Almere. De wens en uitvoering van deze nieuwe school leidt tot kritiek, en zwengelt de discussie over artikel 23 - de onderwijsvrijheid - opnieuw aan.  

Maar dat zo’n school er mag zijn, is de wens van de overheid geweest, zegt hoogleraar Onderwijsrecht Renée van Schoonhoven. Vroeger kon het bestuur van een bijzondere school pas geld van de overheid krijgen als de school gelieerd was aan een godsdienst of levensovertuiging. Met de nieu..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.