Gemiste kans: India vierde 75 jaar onafhankelijkheid en Nederland muntte uit in een gebrek aan aandacht

Analyse
Een blinde vlek lijkt het wel: India, het land dat volgens de VN volgend jaar China zal voorbijgaan als grootste land ter wereld, vierde deze week 75 jaar onafhankelijkheid. Maar op wat herinneringen aan de bloedige scheiding met Pakistan na, was er in ons land nauwelijks tot geen aandacht voor. Daarmee doet Nederland India en zichzelf te kort.
Jan van Benthem
vrijdag 19 augustus 2022 om 16:01 aangepast 09:11
De onafhankelijkheidsdag werd onder meer met Vrijheidsmarsen gevierd, zoals hier in Bangalore.
De onafhankelijkheidsdag werd onder meer met Vrijheidsmarsen gevierd, zoals hier in Bangalore. beeld epa / Jagadeesh nv

De grootste democratie ter wereld, waar bij de laatste verkiezingen méér kiezers naar de stembus gingen dan in alle andere democratische landen bij elkaar, vierde deze week een feest met een diepe lading. En om dat Indiase feest nog een extra lading te geven: komend jaar zal India met ruim 1,4 miljard inwoners China voorbijgaan als het grootste land ter wereld. 

Die 75e verjaardag is dus de nodige aandacht in de democratische wereld waard, zou je denken. Want ‘als de vrije wereld over vijftig jaar een leider nodig heeft, zal dat waarschijnlijk India zijn’, stelt bijvoorbeeld de van oorsprong Indiase Isha Bhatia Sanan, nu senior redacteur bij Deutsche Welle. Ze wordt in die mening gesteund door veel anderen, onder wie ook de voormalige pre..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Belasting op fruitsappen gaan omhoog, tot ongenoegen van de fruittelers

De frisdrankbelasting gaat vanaf 2024 omhoog. Dit geldt ook voor onbewerkte fruitsappen. Het kabinet wil consumenten daarmee verleiden om gezondere keuzes te maken.

Afbeelding

Steeds minder jeugdloon

In twee derde van de cao’s in Nederland is geen sprake meer van een jeugdloon waarbij jongeren minder verdienen dan hun oudere collega’s. Dat constateert vakbond FNV.

Afbeelding

Johan Bonte begon zijn eigen eerlijke kledingmerk: ‘Ik dank God voor tevreden klanten’

Na een lange zoektocht naar mooie en vooral eerlijke kleding voor mannen begon Johan Bonte zijn eigen kledingmerk. Met J54.nl probeert hij gehoor te geven aan de oproep uit Jakobus 5 vers 4. ‘De klacht van de arbeiders is onveranderd.’

Afbeelding

Schuldig wegens aansluiting: het kwaad van een groep kan elk van de leden aankleven

Met een roemrijke naam identificeren supporters zich graag; ze dragen hun clubtenue met trots. Maar ook zonder colors van de Hells Angels kun je met een outlaw-bende heulen, en veroordeeld worden voor misdrijven in groepsverband.

Afbeelding

Hoe je zonder schelden en kleineren op topniveau kunt komen: ‘Leiders moeten alert zijn’

Kun je het beste uit mensen halen zonder een angstcultuur te creëren zoals bij De Wereld Draait Door? Ja, zegt consultant en coach voor management en leiderschap Paul Donders. Hoe werkt dat?

Afbeelding

Waarom ook reformatorische christenen vatbaar zijn voor complottheorieën

Complottheorieën kunnen aantrekkelijk zijn, ook voor orthodoxe christenen. Hoe komt dat? ‘Sommigen gaan zelfs zo ver dat de overheid dé antichrist is. Dat kan een voedingsbodem zijn voor argwaan.’