Gemiste kans: India vierde 75 jaar onafhankelijkheid en Nederland muntte uit in een gebrek aan aandacht

Analyse
Een blinde vlek lijkt het wel: India, het land dat volgens de VN volgend jaar China zal voorbijgaan als grootste land ter wereld, vierde deze week 75 jaar onafhankelijkheid. Maar op wat herinneringen aan de bloedige scheiding met Pakistan na, was er in ons land nauwelijks tot geen aandacht voor. Daarmee doet Nederland India en zichzelf te kort.
Jan van Benthem
vrijdag 19 augustus 2022 om 16:01 aangepast 09:11
De onafhankelijkheidsdag werd onder meer met Vrijheidsmarsen gevierd, zoals hier in Bangalore.
De onafhankelijkheidsdag werd onder meer met Vrijheidsmarsen gevierd, zoals hier in Bangalore. beeld epa / Jagadeesh nv

De grootste democratie ter wereld, waar bij de laatste verkiezingen méér kiezers naar de stembus gingen dan in alle andere democratische landen bij elkaar, vierde deze week een feest met een diepe lading. En om dat Indiase feest nog een extra lading te geven: komend jaar zal India met ruim 1,4 miljard inwoners China voorbijgaan als het grootste land ter wereld. 

Die 75e verjaardag is dus de nodige aandacht in de democratische wereld waard, zou je denken. Want ‘als de vrije wereld over vijftig jaar een leider nodig heeft, zal dat waarschijnlijk India zijn’, stelt bijvoorbeeld de van oorsprong Indiase Isha Bhatia Sanan, nu senior redacteur bij Deutsche Welle. Ze wordt in die mening gesteund door veel anderen, onder wie ook de voormalige pre..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuwe EU-gezant godsdienstvrijheid aangesteld. ‘Te laat’, vindt de ChristenUnie.

De Belgische diplomaat Frans van Daele is aangesteld als speciale EU-gezant voor godsdienstvrijheid. Van Daele gaat zich namens de EU inzetten voor de rechten van gelovigen buiten Europa.

Afbeelding

Wat weten we nu écht van burn-out? ‘Hoe meer ik las, hoe minder ik ervan begreep’

‘Tien gouden tips om van je stress af te komen. Dat klinkt leuk, maar ze zijn vaak niet meer dan een schot hagel.’ Dat stelt psychiater Christiaan Vinkers. ‘De burn-outpuzzel moet beter gelegd worden.’

Afbeelding

Het gaat snel weer mis met daders seksuele uitbuiting. Rapporteur verontrust over gebrek aan juiste hulp

Van de daders van binnenlandse seksuele uitbuiting gaat ruim een derde binnen twee jaar opnieuw de fout in. Het ontbreekt hen aan goede hulp, concludeert nationaal rapporteur Conny Rijken.

Afbeelding

Centra blij met advies spreiding kinderhartchirurgie

De universitair medische centra die volgens het kabinet zouden moeten stoppen met operaties aan de harten van kinderen zijn positief over de analyse die de Nederlandse Zorgautoriteit van die plannen maakte.

Afbeelding

Beek bouwt een duurzaam en gasloos woonwagenkamp: ‘Eindelijk een eigen douche, wat een luxe’

Het ‘uitsterfbeleid’ is taboe verklaard, maar toch doen veel gemeenten weinig aan de huisvesting van woonwagenbewoners. Het Limburgse Beek onderscheidt zich met de bouw van een nieuw kamp.

Afbeelding

Koning wil koloniale familiegeschiedenis onderzoeken. ‘Willem III was tégen slavernij’, zegt biograaf

Koning Willem-Alexander wil weten welke rol zijn familie heeft gespeeld in de koloniale geschiedenis van Nederland. Er komt daarom een onafhankelijk onderzoek.