Waar is bemiddelaar Johan Remkes nou eigenlijk mee bezig?

Achtergrond
Johan Remkes moest verzoening tot stand brengen in het stikstofdebat, maar na vier gespreksronden is het onderlinge wantrouwen groter dan ooit. Wat oorspronkelijk een ‘verkennend gesprek’ heette, is sluipenderwijs uitgelopen op onderhandelingen waarbij alles ter discussie staat.
Yvonne Hofs / vk
vrijdag 19 augustus 2022 om 04:22
Bemiddelaar Johan Remkes.
Bemiddelaar Johan Remkes. beeld anp / rob Engelaar

Den Haag

Greenpeace-directeur Andy Palmen vertrouwt het zaakje niet. ‘Dit proces is hartstikke politiek.’ De natuurorganisaties accepteerden Remkes’ uitnodiging pas na enig aarzelen. ‘Wij zijn namelijk helemaal geen partij in dit conflict. Dit is een probleem tussen het kabinet en de boeren. Maar door ons uit te nodigen, lijkt het nu een conflict tussen de natuurorganisaties en de boeren. Daardoor wordt het politieke speelveld verbreed en kan het kabinet ons straks de zwarte piet toespelen.’

Agractie-voorzitter Bart Kemp is het voor één keer roerend met Palmen eens. Hij snapt evenmin waarom Remkes de natuurorganisaties ‘en nog honderd andere partijen’ laat meepraten. ‘Als je een conflict hebt met de buurman, haal je toch ook niet het hele ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.