Niet alle deuren open voor mbo’er

Achtergrond
Om haar heen schuifelen haar leeftijdsgenoten nieuwsgierig langs de feestelijke marktkraampjes in het Utrechtse Wilhelminapark, waar de studentenverenigingen leden werven onder de verse lichting studenten. Maar de 17-jarige Merel Heighton is deze dinsdag al snel uitgekeken op de verenigingsmarkt van de Utrechtse Introductie Tijd. Zij had, net als haar vrienden die naar het hbo of de universiteit gaan, graag lid willen worden van Veritas. Maar omdat ze een mbo-opleiding gaat volgen, wordt ze niet toegelaten. ‘Het is niet anders, ik maak er zelf wel wat van’, zegt ze berustend.
Iva Venneman / vk
donderdag 18 augustus 2022 om 04:22
Bij de stand van RSHV, waarvan ook mbo'ers lid kunnen worden, mogen geïnteresseerden gebruikmaken van een opgeblazen stormbaan.
Bij de stand van RSHV, waarvan ook mbo'ers lid kunnen worden, mogen geïnteresseerden gebruikmaken van een opgeblazen stormbaan. beeld Marcel van den Bergh

Utrecht

Als aanstaande mbo’er mag ze in Utrecht dit jaar voor het eerst meedoen aan de feestelijke introductietijd voor studenten, iets wat in andere studentensteden nog niet kan. Maar op andere vlakken vist zij als mbo-student nog steeds achter het net. Het idee om mbo’ers dit jaar wel uit te nodigen bij de introductieweek ontstond aan het begin van de zomer. In de korte tijd die er toen nog over was, meldden 26 van hen zich aan. In totaal studeren ruim 27.000 mbo-studenten in Utrecht, van wie een deel eerstejaars is. In heel Nederland volgen ruim 500.000 studenten een mbo-opleiding, tegenover 500.000 hbo’ers en ruim 300.000 universiteitsstudenten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nationale Ombudsman: verduurzamen huis vaak niet haalbaar door laag inkomen

Het lukt mensen met een laag inkomen niet om hun huis te verduurzamen. De energiehulp van de overheid die ze hard nodig hebben, bereikt veelal rijke huishoudens die zichzelf al kunnen redden, zegt de Nationale Ombudsman.

Afbeelding

Verenigde Staten maken zich op voor WK in eigen land, hoge verwachtingen voor ‘De Gouden Generatie’

Vandaag neemt Nederland het op tegen de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK Voetbal. Louis van Gaal sprak lovend over de tegenstander en diens visie. Wat kan het Nederlands elftal verwachten?

Afbeelding

Treinreizigers op een station. Het kabinet maakt 7,5 miljard euro vrij voor investeringen in infrastructuur, die vooral naar het spoor gaan. Het grootste gedeelte van dit geld komt terecht in de Randstad en Noord-Brabant.

Afbeelding

Pepernoten op z’n Italiaans, van Sarena

Verwarm de oven voor op 190°C. Maal de amandelen samen met de poedersuiker in de keukenmachine fijn. Voeg de eiwitten en het bittere-amandelextract toe en pulseer kort tot een glad mengsel.

Afbeelding

‘Ambachtelijk werk heeft een imagoprobleem dat de overheid en de media te weinig aanpakken’

Vrouwen met een technisch, ambachtelijk beroep kom je minder vaak tegen dan mannen. Dat is jammer, vindt fotograaf Otto Kalkhoven (57). Hij zocht deze vrouwen op en legde ze vast in hun werkplaats.

Afbeelding

Verpleegkundigen die ín het verpleeghuis wonen: ‘Bij woonstichtingen kom ik nergens voor in aanmerking’

Aan betaalbare woningen en verplegingspersoneel is een tekort. Ouderenzorgorganisatie Warande wil in Zeist die problemen oplossen met een goedkope kamer voor verpleegkundigen, in het verpleeghuis.