Grote veevoerbedrijven vrezen voor hun verdienmodel

Achtergrond
De grote veevoerbedrijven steunen de boeren in hun verzet. Toch schuiven ze, net als woensdag de supermarkten, niet aan bij stikstofbemiddelaar Johan Remkes om mee te denken over de landbouwtransitie.
Piet H. de Jong
donderdag 18 augustus 2022 om 04:21 aangepast 09:31
Johan Remkes (links) na afloop van een overleg met bouwers en werkgevers.
Johan Remkes (links) na afloop van een overleg met bouwers en werkgevers. beeld anp / Rob Engelaar

Johan Remkes ontmoet donderdag enkele banken en toeleveranciers, partijen die direct betrokken zijn bij de boeren. Opvallend afwezig zijn de grote veevoerbedrijven: ForFarmers, De Heus en Agrifirm. Deze drie bedrijven zijn reuzen in hun sector. Gezamenlijk heeft dit trio driekwart van de veevoermarkt in handen. 

Het gaat om grote bedragen. De Heus had vorig jaar een omzet van 3,2 miljard euro, en boekte een winst van 125 miljoen euro. ForFarmers draaide in 2021 een omzet van 2,6 miljard euro en boekte 29 miljoen* winst. Agrifirm zette in 2021 2,3 miljard euro om, waarvan 1,5 miljard in Nederland en had een winst van 33 miljoen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vanaf zondag rijden weer treinen tussen Lelystad en Dronten

De NS laat vanaf zondag weer treinen rijden tussen Lelystad en Dronten. Sinds begin september was er geen treinverkeer mogelijk op het traject door schade die ontstond na een stroomstoring.

Afbeelding

Staatssecretaris Van der Burg: ‘Beperkingen nareizigers blijven nog geldig’

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) houdt vast aan de nareisbeperking voor familieleden van erkende vluchtelingen, waartoe het kabinet eind augustus heeft besloten.

Afbeelding

Discussies in het studentenhuis van Julia: ‘Moeten we bezuinigen op alcohol?’

De verwarming moet nu echt aan in huize Akapella. Maar het is een spannende gok. Want niemand weet hoe hoog het energieverbruik is, en dus straks de rekening. Hoe gaat het nu in het studentenhuis van Julia?

Afbeelding

Wat weten we nu écht van burn-out? ‘Hoe meer ik las, hoe minder ik ervan begreep’

‘Tien gouden tips om van je stress af te komen. Dat klinkt leuk, maar ze zijn vaak niet meer dan een schot hagel.’ Dat stelt psychiater Christiaan Vinkers. ‘De burn-outpuzzel moet beter gelegd worden.’

Afbeelding

Het gaat snel weer mis met daders seksuele uitbuiting. Rapporteur verontrust over gebrek aan juiste hulp

Van de daders van binnenlandse seksuele uitbuiting gaat ruim een derde binnen twee jaar opnieuw de fout in. Het ontbreekt hen aan goede hulp, concludeert nationaal rapporteur Conny Rijken.

Afbeelding

Centra blij met advies spreiding kinderhartchirurgie

De universitair medische centra die volgens het kabinet zouden moeten stoppen met operaties aan de harten van kinderen zijn positief over de analyse die de Nederlandse Zorgautoriteit van die plannen maakte.