‘Als het zo slecht is in het land waaruit je gevlucht bent, kun je dat beetje regen hier toch ook wel aan?’

Achtergrond
Albergen toont zich overvallen door het besluit van het kabinet om het COA in de gelegenheid te stellen in het dorp een asielzoekerscentrum te vestigen. Het valt niet goed, niet bij de burgemeester en niet bij veel inwoners. Gevreesd wordt voor de saamhorigheid. ‘Iedereen draagt zijn steentje bij.’
Wies de Gruijter en Anneke Stoffelen / vk
woensdag 17 augustus 2022 om 21:59
Het centrum van Albergen, woensdagmiddag. Het nieuws over de verkoop van Landhotel ’t Elshuys aan het COA, dat er een asielzoekerscentrum gaat vestigen, is in het dorp niet in goede aarde gevallen.
Het centrum van Albergen, woensdagmiddag. Het nieuws over de verkoop van Landhotel ’t Elshuys aan het COA, dat er een asielzoekerscentrum gaat vestigen, is in het dorp niet in goede aarde gevallen. beeld Raymond Rutting

Albergen

Albergen is het soort dorp waar bewoners elkaar een berichtje sturen in de buurtapp als er ’s avonds een groepje onbekenden over straat loopt, vertelt Bart Klaassen (28), die hier opgroeide op een boerderij. ‘Daar krijgen mensen hier al een onveilig gevoel bij. Dus kun je nagaan hoe dat straks wordt, als al die asielzoekers hier komen wonen.’

Albergen begroet binnenrijdende bezoekers met een omgekeerde vlag onder zijn plaatsnaambord. Maar de stikstofdiscussie is nog niet beslecht of dit Twentse dorp met ruim drieduizend inwoners wordt opnieuw overvallen door onwelgevallig nieuws. Dinsdag werd bekend dat opvangorganisatie COA het plaatselijke Landhotel ’t Elshuys opkoopt om er een asielzoekerscentrum te vestigen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Treinreizigers op een station. Het kabinet maakt 7,5 miljard euro vrij voor investeringen in infrastructuur, die vooral naar het spoor gaan. Het grootste gedeelte van dit geld komt terecht in de Randstad en Noord-Brabant.

Afbeelding

Pepernoten op z’n Italiaans, van Sarena

Verwarm de oven voor op 190°C. Maal de amandelen samen met de poedersuiker in de keukenmachine fijn. Voeg de eiwitten en het bittere-amandelextract toe en pulseer kort tot een glad mengsel.

Afbeelding

‘Ambachtelijk werk heeft een imagoprobleem dat de overheid en de media te weinig aanpakken’

Vrouwen met een technisch, ambachtelijk beroep kom je minder vaak tegen dan mannen. Dat is jammer, vindt fotograaf Otto Kalkhoven (57). Hij zocht deze vrouwen op en legde ze vast in hun werkplaats.

Afbeelding

Verpleegkundigen die ín het verpleeghuis wonen: ‘Bij woonstichtingen kom ik nergens voor in aanmerking’

Aan betaalbare woningen en verplegingspersoneel is een tekort. Ouderenzorgorganisatie Warande wil in Zeist die problemen oplossen met een goedkope kamer voor verpleegkundigen, in het verpleeghuis.

Afbeelding

De SGP heeft schijt aan de schepping, zegt Johan Vollenbroek. ‘Blind voor de natuur’

Milieuactivist Johan Vollenbroek heeft haast, want hij heeft een missie: de wereld leefbaar achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. ‘Het gaat mij om het herstel van de natuur en een gezond leefklimaat.’

Afbeelding

door het plezier van onze kinderen tijdens een fotoshoot. Foto: Erica van Leeuwen