‘Als het zo slecht is in het land waaruit je gevlucht bent, kun je dat beetje regen hier toch ook wel aan?’

Achtergrond
Albergen toont zich overvallen door het besluit van het kabinet om het COA in de gelegenheid te stellen in het dorp een asielzoekerscentrum te vestigen. Het valt niet goed, niet bij de burgemeester en niet bij veel inwoners. Gevreesd wordt voor de saamhorigheid. ‘Iedereen draagt zijn steentje bij.’
Wies de Gruijter en Anneke Stoffelen / vk
woensdag 17 augustus 2022 om 21:59
Het centrum van Albergen, woensdagmiddag. Het nieuws over de verkoop van Landhotel ’t Elshuys aan het COA, dat er een asielzoekerscentrum gaat vestigen, is in het dorp niet in goede aarde gevallen.
Het centrum van Albergen, woensdagmiddag. Het nieuws over de verkoop van Landhotel ’t Elshuys aan het COA, dat er een asielzoekerscentrum gaat vestigen, is in het dorp niet in goede aarde gevallen. beeld Raymond Rutting

Albergen

Albergen is het soort dorp waar bewoners elkaar een berichtje sturen in de buurtapp als er ’s avonds een groepje onbekenden over straat loopt, vertelt Bart Klaassen (28), die hier opgroeide op een boerderij. ‘Daar krijgen mensen hier al een onveilig gevoel bij. Dus kun je nagaan hoe dat straks wordt, als al die asielzoekers hier komen wonen.’

Albergen begroet binnenrijdende bezoekers met een omgekeerde vlag onder zijn plaatsnaambord. Maar de stikstofdiscussie is nog niet beslecht of dit Twentse dorp met ruim drieduizend inwoners wordt opnieuw overvallen door onwelgevallig nieuws. Dinsdag werd bekend dat opvangorganisatie COA het plaatselijke Landhotel ’t Elshuys opkoopt om er een asielzoekerscentrum te vestigen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Najaarsgolf corona ‘is in lijn der verwachting’

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers is vooralsnog niet bezorgd over de oplopende coronacijfers. ‘Dit is in de lijn van de verwachting. We hebben steeds gezegd: hou er rekening mee dat het in het najaar weer omhooggaat’, aldus de minister.

Afbeelding

Aanvoer bij voedselbank blijft zorgpunt terwijl aantal klanten blijft groeien

De bevoorrading van voedselbanken op korte en lange termijn blijft zorgelijk. Een plan om in de komende jaren een nieuwe stroom voedingsmiddelen aan te boren blijkt niet haalbaar.

Afbeelding

D66: minister Adema moet steun manifest tegen transwet intrekken

D66-Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken vindt dat de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn steun voor een manifest tegen de nieuwe transgenderwet die het kabinet heeft ingediend, moet intrekken.

Afbeelding

Noodopvang asielzoekers op terrein van Walibi

In Dronten worden de komende maanden duizend tot 1500 vluchtelingen opgevangen. Walibi Holland stelt het evenemententerrein aan de Spijkweg daarvoor beschikbaar, laat de gemeente weten.

Afbeelding

Tachtig procent ongedocumenteerden lijdt aan psychische problemen en krijgt te weinig hulp

Het overgrote deel van de ongedocumenteerden heeft te kampen met ernstige psychische klachten. Bij acht van de tien ongedocumenteerden is er sprake van een psychische stoornis, zoals depressie of een angststoornis.

Afbeelding

Sterke stijging kankerdiagnoses niet meer te stoppen vanwege vergrijzing en leefstijl

Het aantal Nederlanders dat te horen krijgt dat het kanker heeft, stijgt in de komende tien jaar met bijna eenderde, zegt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).