Op de Hoge Veluwe wordt een strijd uitgevochten tussen moeflon en wolf, met de mens als scheidsrechter

Achtergrond
De ontdekking van de coronacrisis: mensen en dieren leven dicht op en bij elkaar. Waar zitten ze elkaar in de weg, waar vertoeven ze gelukkig in elkaars nabijheid? Vandaag: moeflons op de Hoge Veluwe.
Pieter Hotse Smit / vk
woensdag 17 augustus 2022 om 20:26
De groep moeflons wordt bedreigd door de wolf, waarvan er twee binnen het park hebben weten te komen.
De groep moeflons wordt bedreigd door de wolf, waarvan er twee binnen het park hebben weten te komen. beeld Marcel van den Bergh

Lange tijd kon de bezoeker van de Hoge Veluwe nergens dichter bij de moeflon komen dan in het restaurant van het park. Het vlees van het wildschaap met roots op Corsica, troeteldier van het natuurgebied, werd er geserveerd in een stoofpotje. Tot vorig jaar, toen de wolf het gebied wist binnen te dringen en de moeflonjagers van de Hoge Veluwe werkloos maakte.

Daarmee is gebeurd waarvoor parkdirecteur Seger Emmanuel baron van Voorst tot Voorst al vreesde, nog voordat de eerste wolf zich in 2018 officieel vestigde in Nederland. Bijna de helft van zijn 332 schapen is inmiddels gepakt door de toppredator, bleek bij een recente telling. Voordat de moeflon helemaal wordt uitgeroeid, wil Van Voorst tot Voorst een ontheffing om de beschermde wolf ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Juist grootgebruikers profiteren het meest. Vier vragen over de royalere regeling

Het kabinet kwam dinsdag met een royalere regeling om Nederlanders te compenseren voor de torenhoge energieprijzen. Wie moet de regeling uitvoeren en wie profiteert het meest? Vier vragen.

Afbeelding

Najaarsgolf corona ‘is in lijn der verwachting’

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers is vooralsnog niet bezorgd over de oplopende coronacijfers. ‘Dit is in de lijn van de verwachting. We hebben steeds gezegd: hou er rekening mee dat het in het najaar weer omhooggaat’, aldus de minister.

Afbeelding

Aanvoer bij voedselbank blijft zorgpunt terwijl aantal klanten blijft groeien

De bevoorrading van voedselbanken op korte en lange termijn blijft zorgelijk. Een plan om in de komende jaren een nieuwe stroom voedingsmiddelen aan te boren blijkt niet haalbaar.

Afbeelding

D66: minister Adema moet steun manifest tegen transwet intrekken

D66-Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken vindt dat de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn steun voor een manifest tegen de nieuwe transgenderwet die het kabinet heeft ingediend, moet intrekken.

Afbeelding

Noodopvang asielzoekers op terrein van Walibi

In Dronten worden de komende maanden duizend tot 1500 vluchtelingen opgevangen. Walibi Holland stelt het evenemententerrein aan de Spijkweg daarvoor beschikbaar, laat de gemeente weten.

Afbeelding

Tachtig procent ongedocumenteerden lijdt aan psychische problemen en krijgt te weinig hulp

Het overgrote deel van de ongedocumenteerden heeft te kampen met ernstige psychische klachten. Bij acht van de tien ongedocumenteerden is er sprake van een psychische stoornis, zoals depressie of een angststoornis.