Op de Hoge Veluwe wordt een strijd uitgevochten tussen moeflon en wolf, met de mens als scheidsrechter

Achtergrond
De ontdekking van de coronacrisis: mensen en dieren leven dicht op en bij elkaar. Waar zitten ze elkaar in de weg, waar vertoeven ze gelukkig in elkaars nabijheid? Vandaag: moeflons op de Hoge Veluwe.
Pieter Hotse Smit / vk
woensdag 17 augustus 2022 om 20:26
De groep moeflons wordt bedreigd door de wolf, waarvan er twee binnen het park hebben weten te komen.
De groep moeflons wordt bedreigd door de wolf, waarvan er twee binnen het park hebben weten te komen. beeld Marcel van den Bergh

Lange tijd kon de bezoeker van de Hoge Veluwe nergens dichter bij de moeflon komen dan in het restaurant van het park. Het vlees van het wildschaap met roots op Corsica, troeteldier van het natuurgebied, werd er geserveerd in een stoofpotje. Tot vorig jaar, toen de wolf het gebied wist binnen te dringen en de moeflonjagers van de Hoge Veluwe werkloos maakte.

Daarmee is gebeurd waarvoor parkdirecteur Seger Emmanuel baron van Voorst tot Voorst al vreesde, nog voordat de eerste wolf zich in 2018 officieel vestigde in Nederland. Bijna de helft van zijn 332 schapen is inmiddels gepakt door de toppredator, bleek bij een recente telling. Voordat de moeflon helemaal wordt uitgeroeid, wil Van Voorst tot Voorst een ontheffing om de beschermde wolf ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vanaf zondag rijden weer treinen tussen Lelystad en Dronten

De NS laat vanaf zondag weer treinen rijden tussen Lelystad en Dronten. Sinds begin september was er geen treinverkeer mogelijk op het traject door schade die ontstond na een stroomstoring.

Afbeelding

Staatssecretaris Van der Burg: ‘Beperkingen nareizigers blijven nog geldig’

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) houdt vast aan de nareisbeperking voor familieleden van erkende vluchtelingen, waartoe het kabinet eind augustus heeft besloten.

Afbeelding

Discussies in het studentenhuis van Julia: ‘Moeten we bezuinigen op alcohol?’

De verwarming moet nu echt aan in huize Akapella. Maar het is een spannende gok. Want niemand weet hoe hoog het energieverbruik is, en dus straks de rekening. Hoe gaat het nu in het studentenhuis van Julia?

Afbeelding

Wat weten we nu écht van burn-out? ‘Hoe meer ik las, hoe minder ik ervan begreep’

‘Tien gouden tips om van je stress af te komen. Dat klinkt leuk, maar ze zijn vaak niet meer dan een schot hagel.’ Dat stelt psychiater Christiaan Vinkers. ‘De burn-outpuzzel moet beter gelegd worden.’

Afbeelding

Het gaat snel weer mis met daders seksuele uitbuiting. Rapporteur verontrust over gebrek aan juiste hulp

Van de daders van binnenlandse seksuele uitbuiting gaat ruim een derde binnen twee jaar opnieuw de fout in. Het ontbreekt hen aan goede hulp, concludeert nationaal rapporteur Conny Rijken.

Afbeelding

Centra blij met advies spreiding kinderhartchirurgie

De universitair medische centra die volgens het kabinet zouden moeten stoppen met operaties aan de harten van kinderen zijn positief over de analyse die de Nederlandse Zorgautoriteit van die plannen maakte.