VluchtelingenWerk daagt de staat voor de rechter om de vastlopende asielketen snel te verbeteren

Nieuws
Met een gang naar de rechter wil VluchtelingenWerk de overheid dwingen tot actie om de vastlopende asielketen snel te verbeteren. Een rechterlijke uitspraak kan de bestuurlijke impasse doorbreken. De opvang van vluchtelingen is sinds een jaar door de ‘humanitaire ondergrens gezakt’, vindt VluchtelingenWerk.
Hilbrand Rozema
woensdag 17 augustus 2022 om 18:02
Asielzoekers bij het aanmeldcentrum.
Asielzoekers bij het aanmeldcentrum. beeld anp / Jilmer Postma

Uiterlijk op 1 oktober moet de opvang van alle asielzoekers weer goed verlopen en voldoen aan de wettelijke minimumeisen: drinkwater, douche en toilet, privacy, speelruimte voor kinderen, toegang tot medische zorg. Dat eist VluchtelingenWerk vandaag in een kort geding tegen het Rijk en het COA. De organisatie dringt aan op versneld vrijgeven van rijksvastgoed, zoals leegstaande kantoren.

Deze week liep de situatie bij het AZC in het Groningse Ter Apel opnieuw uit de hand, toen er vechtpartijen ontstonden en enkele honderden mensen buiten moesten bivakkeren. Er was veel politie op de been. En in Tubbergen was pr..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Asieldeal lost crisis (nog) niet op: Van der Burg schiet zelf ook tekort

Meer dan duizend asielzoekers kunnen het komend halfjaar terecht op het evenemententerrein naast Walibi. Het is een opsteker voor staatssecretaris Van der Burg in een week waarin het vooral misgaat op asielgebied.

Afbeelding

Stikstofbemiddelaar Johan Remkes presenteert bevindingen: ‘Vroeg en stevig is belangrijker dan precies op tijd’

Zowel bij de agrarische sector als het kabinet zal zijn stikstofadvies niet met gejuich zijn ontvangen, denkt Johan Remkes. De stikstofpaus deelde woensdag zijn bevindingen nadat hij wekenlang sprak met boeren, politici en juridische experts.

Afbeelding

Stikstofexpert Wim de Vries: ‘Samenwerking is essentieel, zonder boeren gaat het gewoon niet lukken’

Stikstofexpert Wim de Vries hoopt dat de aanbevelingen van ‘onafhankelijk gespreksleider’ Johan Remkes niet terzijde worden geschoven. Hij wijst er wel op dat we op korte termijn geen wonderen moeten verwachten.

Afbeelding

Hak sluit fabriek tijdelijk door hoge energieprijzen. Worden groenten deze winter onbetaalbaar?

De groenten van Hak worden komende maanden dertig procent duurder. Biologisch akkerbouwer Klaas Meine de Olde hoopt dat Nederlanders deze winter leren dat gezonde, verse groenten nu eenmaal een prijs hebben.

Afbeelding

Energietoeslag aanvragen als student, hoe doe je dat? Acht vragen en antwoorden

Door de hoge energiekosten komen steeds meer studenten in financiële problemen. In dit artikel lees je wanneer je in aanmerking komt voor energietoeslag en hoe je het geld aanvraagt.

Afbeelding

Minister Schouten presenteert gratis schoolontbijt voor kinderen die moeten leren op een lege maag

Op vijfhonderd basisscholen krijgen kinderen per direct elke dag gratis ontbijt. Daarmee wil minister Carola Schouten (Armoedebeleid) voorkomen dat kinderen van gezinnen in geldnood met honger naar school gaan.