Nederland kartrekker in groot onderzoek longkanker: ‘Het wordt vaak pas in een laat stadium ontdekt’

Nieuws
Nederlandse onderzoekers gaan de kar trekken in een grootschalig Europees onderzoek naar longkanker. Het vroegtijdig signaleren van longkanker kan 1500 tot 2500 sterfgevallen op jaarbasis voorkomen.
Gershon Osnabrugge
woensdag 17 augustus 2022 om 16:22
Afbeelding
beeld anp / Xtra Roos Koole

Rotterdam

Miljoenen Nederlanders krijgen jaarlijks een uitnodiging voor een bevolkingsonderzoek naar  baarmoederhalskanker, borstkanker of darmkanker. Dit is bedoeld om ziekte vroegtijdig op te sporen en zo sterfgevallen te voorkomen. In navolging hiervan start er deze week een proefbevolkingsonderzoek naar longkanker, als opstapje naar een bevolkingsonderzoek. Zo’n 400.000 (ex-)rokers tussen de 60 en 79 jaar in de regio Amsterdam, Bilthoven en Friesland kunnen een uitnodiging op de deurmat verwachten. 

Onderzoek uit 2020 wees uit dat sterfte door longkanker flink kan worden verminderd door de ziekte met een CT-scan vroegtijdig op te sporen. Een CT-scan is als het ware een 3D-foto van de binnenkant van het lichaam. Dit kan in Ned..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Belasting op fruitsappen gaan omhoog, tot ongenoegen van de fruittelers

De frisdrankbelasting gaat vanaf 2024 omhoog. Dit geldt ook voor onbewerkte fruitsappen. Het kabinet wil consumenten daarmee verleiden om gezondere keuzes te maken.

Afbeelding

Steeds minder jeugdloon

In twee derde van de cao’s in Nederland is geen sprake meer van een jeugdloon waarbij jongeren minder verdienen dan hun oudere collega’s. Dat constateert vakbond FNV.

Afbeelding

Johan Bonte begon zijn eigen eerlijke kledingmerk: ‘Ik dank God voor tevreden klanten’

Na een lange zoektocht naar mooie en vooral eerlijke kleding voor mannen begon Johan Bonte zijn eigen kledingmerk. Met J54.nl probeert hij gehoor te geven aan de oproep uit Jakobus 5 vers 4. ‘De klacht van de arbeiders is onveranderd.’

Afbeelding

Schuldig wegens aansluiting: het kwaad van een groep kan elk van de leden aankleven

Met een roemrijke naam identificeren supporters zich graag; ze dragen hun clubtenue met trots. Maar ook zonder colors van de Hells Angels kun je met een outlaw-bende heulen, en veroordeeld worden voor misdrijven in groepsverband.

Afbeelding

Hoe je zonder schelden en kleineren op topniveau kunt komen: ‘Leiders moeten alert zijn’

Kun je het beste uit mensen halen zonder een angstcultuur te creëren zoals bij De Wereld Draait Door? Ja, zegt consultant en coach voor management en leiderschap Paul Donders. Hoe werkt dat?

Afbeelding

Waarom ook reformatorische christenen vatbaar zijn voor complottheorieën

Complottheorieën kunnen aantrekkelijk zijn, ook voor orthodoxe christenen. Hoe komt dat? ‘Sommigen gaan zelfs zo ver dat de overheid dé antichrist is. Dat kan een voedingsbodem zijn voor argwaan.’