Nederlandse economie groeit fors ondanks inflatie: 2,6 procent

Nieuws
De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met 2,6 procent gegroeid ten opzichte van het eerste. Zowel de consument als het bedrijfsleven liet het geld volop rollen en ook de handel tierde welig, waardoor het recessiespook voorlopig nog op afstand blijft.
Jonathan Witteman / vk
woensdag 17 augustus 2022 om 10:03
Zonnig lente- en zomerweer zorgde dit jaar al voor volle terrassen in het centrum van Amsterdam.
Zonnig lente- en zomerweer zorgde dit jaar al voor volle terrassen in het centrum van Amsterdam. beeld anp / Koen van Weel

Dit blijkt uit een eerste, voorlopige berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De meeste analisten houden er rekening mee dat de Nederlandse economie eind dit jaar onvermijdelijk in een recessie zal schieten, zoals ook in de Verenigde Staten het geval is, waar de economie al twee kwartalen krimpt. Volgens de gangbare definitie is er sprake van een recessie wanneer de economie twee kwartalen achter elkaar slinkt.

‘De laatste weken zijn er veel zorgen geuit over een mogelijke recessie, maar de cijfers van vandaag laten zien dat daar nu geen enkele sprake van is’, merkt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen op. Dankzij de riante groei zal de Nederlandse economie..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Belasting op fruitsappen gaan omhoog, tot ongenoegen van de fruittelers

De frisdrankbelasting gaat vanaf 2024 omhoog. Dit geldt ook voor onbewerkte fruitsappen. Het kabinet wil consumenten daarmee verleiden om gezondere keuzes te maken.

Afbeelding

Steeds minder jeugdloon

In twee derde van de cao’s in Nederland is geen sprake meer van een jeugdloon waarbij jongeren minder verdienen dan hun oudere collega’s. Dat constateert vakbond FNV.

Afbeelding

Johan Bonte begon zijn eigen eerlijke kledingmerk: ‘Ik dank God voor tevreden klanten’

Na een lange zoektocht naar mooie en vooral eerlijke kleding voor mannen begon Johan Bonte zijn eigen kledingmerk. Met J54.nl probeert hij gehoor te geven aan de oproep uit Jakobus 5 vers 4. ‘De klacht van de arbeiders is onveranderd.’

Afbeelding

Schuldig wegens aansluiting: het kwaad van een groep kan elk van de leden aankleven

Met een roemrijke naam identificeren supporters zich graag; ze dragen hun clubtenue met trots. Maar ook zonder colors van de Hells Angels kun je met een outlaw-bende heulen, en veroordeeld worden voor misdrijven in groepsverband.

Afbeelding

Hoe je zonder schelden en kleineren op topniveau kunt komen: ‘Leiders moeten alert zijn’

Kun je het beste uit mensen halen zonder een angstcultuur te creëren zoals bij De Wereld Draait Door? Ja, zegt consultant en coach voor management en leiderschap Paul Donders. Hoe werkt dat?

Afbeelding

Waarom ook reformatorische christenen vatbaar zijn voor complottheorieën

Complottheorieën kunnen aantrekkelijk zijn, ook voor orthodoxe christenen. Hoe komt dat? ‘Sommigen gaan zelfs zo ver dat de overheid dé antichrist is. Dat kan een voedingsbodem zijn voor argwaan.’