Grotere rol voor Indonesië bij herdenking van einde Tweede Wereldoorlog

Nieuws
Voor het eerst heeft Indonesië maandag een grotere rol gekregen bij de herdenking van het einde van Tweede Wereldoorlog bij het Indisch Monument in Den Haag.
Gerald Bruins
maandag 15 augustus 2022 om 22:18
Acteur Beau Schneider vertelde tijdens de Nationale Herdenking over wat zijn familie in Indonesië is overkomen.
Acteur Beau Schneider vertelde tijdens de Nationale Herdenking over wat zijn familie in Indonesië is overkomen. beeld anp / Phil Nijhuis

Den Haag

Direct na premier Mark Rutte en staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) legde de Indonesische ambassadeur Mayerfas een krans bij het monument. Dat bestaat uit zeventien figuren (mannen, vrouwen en kinderen) op een voetstuk van wit marmer waarin de kaart van voormalig Nederlands-Indië is gebeiteld. Tijdens de herdenking werden alle slachtoffers van de Japanse bezetting van de voormalige Nederlandse kolonie herdacht.

Vooraf leidde de prominentere plek voor de Indonesische vertegenwoordiger tot onrust en verdeeldheid in de Indische gemeenschap in Nederland. Bij eerdere herdenkingen kwam de functionaris later bij de kranslegging aan de beurt. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Staatssecretaris Van der Burg in beroep in zaak asielopvang

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter over de leefomstandigheden in de asielopvang, De rechtbank oordeelde donderdag dat de overheid niet voldoet.

Afbeelding

‘Kapitalisme als basis voor de samenleving overboord gooien is een illusie’

De kloof tussen rijk en arm groeit. Toch is directeur Michael Jongeneel van de Nederlandse Ontwikkelingsbank FMO hoopvol. ‘Ik geloof in een menswaardig bestaan voor iedereen op deze aarde. Maar er moet nog veel gebeuren.’

Afbeelding

Minder reizigers, meer gedrang: ‘In al mijn jaren in de trein heb ik het nog nooit zo erg meegemaakt’

Vertragingen, uitval, overvolle treinen en dure kaartjes die niet in prijs omlaag, maar juist omhoog gaan: de Nederlandse Spoorwegen oogsten forse kritiek. Bij het eigen personeel en bij de reizigers.

Afbeelding

Gedeputeerde Peter Drenth (CDA): ‘Ik ben geen marionet, die alles wat vanuit het ministerie komt één op één overneemt’

Sommigen boeren moeten verplaatsen of zich laten uitkopen, zodat er perspectief blijft voor de agrarische sector, zegt Peter Drenth. ‘Maar er zijn genoeg mensen die zich willen laten uitkopen, dwang is niet nodig.’

Afbeelding

Hulp voor mensen met een doodswens moet beter, vindt minister Kuipers. In Vlaanderen weten ze hoe het zou kunnen.

Mensen die psychisch lijden en een aanhoudende doodswens hebben, moeten eerder en betere hulp krijgen, vindt zorgminister Ernst Kuipers. Er komt daarom een onderzoek en een landelijk expertisenetwerk.

Afbeelding

Schrijnende misbruikverhalen uit pleegzorg in De Glind. Wat voor dorp is het eigenlijk?

Tientallen pleegkinderen in De Glind zijn aan het einde van de vorige eeuw mishandeld of misbruikt, blijkt uit onderzoek door Omroep Gelderland. De Glind kreeg daarmee opeens landelijke bekendheid, maar wat is het eigenlijk voor dorp?