Wekenlang puffen in de containerwoning: ‘Ik heb een eigen sauna’

Reportage
Flexwoningen, waarvan er steeds meer worden neergezet, zijn niet altijd toegerust op warm weer, merken de bewoners van het Utrechtse Place2BU. ‘Slaapgebrek door de hitte doet mijn concentratie geen goed.’
Charlotte Huisman / vk
maandag 15 augustus 2022 om 22:09
Bewoners van de containerwoningen Place2BU in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn doen er alles aan om hun containerwoning met deze temperaturen koel te houden.
Bewoners van de containerwoningen Place2BU in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn doen er alles aan om hun containerwoning met deze temperaturen koel te houden. beeld Raymond Rutting

Utrecht

‘Ik heb een eigen sauna’, grapt bewoner Etienne Goudriaan (32) van het tijdelijke wooncomplex Place2BU in Utrecht. Nog in de ochtend nadert de temperatuur in zijn woonunit van 21 vierkante meter de 30 graden Celsius, op hete dagen kan zijn thermometer de 40 aantikken. Het complex kampt met een hitteprobleem, erkent woningcorporatie Mitros. Dat speelt in meer basale flexwoningen, en wordt nijpend in hete zomers als deze. 

Goudriaan bewoont een van de 490 wooncontainers die in vijf woonlagen zijn gestapeld: de contouren van puntdaken die op de woonblokken zijn geplaatst zijn van verre zichtbaar aan het Amsterdam-Rijnkanaal, tussen de verrijzende nieuwbouw van Leidsche Rijn. Sinds 2017 wonen er statushouders en mensen die zorg behoeve..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verzetsmensen waren ook queer, van kleur en soms aan de drugs, toont vernieuwd Verzetsmuseum

De leidraad van het vernieuwde Verzetsmuseum is dat ‘het’ verzet was niet zo duidelijk afgebakend als vaak is aangenomen. Daarom wordt het oude hokjesdenken rond verzetsdaden volledig losgelaten, zegt het museum.

Afbeelding

Nationale Ombudsman: verduurzamen huis vaak niet haalbaar door laag inkomen

Het lukt mensen met een laag inkomen niet om hun huis te verduurzamen. De energiehulp van de overheid die ze hard nodig hebben, bereikt veelal rijke huishoudens die zichzelf al kunnen redden, zegt de Nationale Ombudsman.

Afbeelding

Verenigde Staten maken zich op voor WK in eigen land, hoge verwachtingen voor ‘De Gouden Generatie’

Vandaag neemt Nederland het op tegen de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK Voetbal. Louis van Gaal sprak lovend over de tegenstander en diens visie. Wat kan het Nederlands elftal verwachten?

Afbeelding

Treinreizigers op een station. Het kabinet maakt 7,5 miljard euro vrij voor investeringen in infrastructuur, die vooral naar het spoor gaan. Het grootste gedeelte van dit geld komt terecht in de Randstad en Noord-Brabant.

Afbeelding

Pepernoten op z’n Italiaans, van Sarena

Verwarm de oven voor op 190°C. Maal de amandelen samen met de poedersuiker in de keukenmachine fijn. Voeg de eiwitten en het bittere-amandelextract toe en pulseer kort tot een glad mengsel.

Afbeelding

‘Ambachtelijk werk heeft een imagoprobleem dat de overheid en de media te weinig aanpakken’

Vrouwen met een technisch, ambachtelijk beroep kom je minder vaak tegen dan mannen. Dat is jammer, vindt fotograaf Otto Kalkhoven (57). Hij zocht deze vrouwen op en legde ze vast in hun werkplaats.