Voorman Indische Nederlanders stapt op

Nieuws
Hans Moll, de voorzitter van de Federatie Indische Nederlanders (FIN), legt per direct zijn functie neer.
anp
maandag 15 augustus 2022 om 04:22

Den Haag

Aanleiding is de invulling van de Nationale Herdenking 15 augustus 1945, die maandagavond plaatsvindt.

Bij die gelegenheid zal de ambassadeur van Indonesië, Mayerfas, bij het Indisch Monument een krans leggen, direct na premier Rutte. Deze prominente plaats van de diplomaat in het herdenkingsprogramma stuit op fel verzet van de FIN. Volgens haar moet Indonesië eerst excuses maken voor ‘de betrokkenheid van Indonesië bij de bersiap’, doelend op de periode na de oorlog waarin Indonesische vrijheidsstrijders vochten voor onafhankelijkheid en daarbij geweld niet schuwden. Ze zouden duizenden doden onder (Indische) Nederlanders op hun geweten hebben. Volgens de FIN ‘ontkent, bagatelliseert of vergoelijkt Indonesië haar rol tot op de da..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ultrageheime ‘fronsende specht’ alleen voor Amerikanen

De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Northrop Grumman onthult vrijdag de B-21 Raider. Deze stealth bommenwerper wordt omschreven als ‘het meest geavanceerde militaire vliegtuig ooit gebouwd’.

Afbeelding

‘Niet iedereen met een mentale aandoening heeft hulp nodig. Dat is ook niet reëel om te verwachten’

Steeds meer Nederlanders kampen met psychische problemen, blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. ‘Als je niet slaagt in het leven wordt dat vaak gezien als je eigen schuld. Het zijn ook dit soort maatschappelijke structuren die iemand ziek kunnen maken.’

Afbeelding

Steeds meer Nederlanders kampen met psychische aandoeningen als depressie of angststoornis

Een groeiende groep Nederlanders kampt met psychische problemen. Een kwart van de volwassenen voldeed afgelopen jaar aan de criteria voor een of meerdere psychische aandoeningen. Twaalf jaar geleden ging het nog om 17 procent.

Afbeelding

Deze ontwerper bedacht een alternatief voor de wegwerpboom: een kerstboom voor aan de muur

Vijf jaar geleden werd ze er nog meewarig om aangekeken, nu loopt het storm. Ontwerper Suseela Gorter maakte een kerstboomwandkleed waarop je zelf LED-kerstlichtjes en kerstballen kunt spelden.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Hoe maak je excuses voor het slavernijverleden? ‘Je kunt het boek niet eenzijdig sluiten’

De aangekondigde excuses voor het Nederlandse slavernijverleden zijn met kritiek ontvangen, zowel in Nederland als in de voormalige kolonies. Hoe komt dat? En hoe kan het kabinet het toch nog goed doen?