Klimaatverandering wordt steeds pijnlijker, maar ‘het is nog niet te laat’

Achtergrond
De gevolgen van klimaatverandering bedreigen het leven in Nederland steeds meer: de binnenvaart en oogsten staan onder druk. Het is echter nog niet te laat om het roer om te gooien en de opwarming binnen de perken te houden, stelt KNMI-klimaatwetenschapper Karin van der Wiel.
Remco van Mulligen
maandag 15 augustus 2022 om 04:22 aangepast 06:25
Droogte langs de Rijn. De binnenvaart ondervindt flinke hinder door de lage waterstanden.
Droogte langs de Rijn. De binnenvaart ondervindt flinke hinder door de lage waterstanden. beeld anp / Koen van Weel

De Bilt

‘Het is lastig om te zeggen dat deze droogte door klimaatverandering komt’, vindt Karin van der Wiel. Ze werkt als klimaatwetenschapper bij het KNMI. ‘Maar er staat natuurlijk wel een vingerafdruk van klimaatverandering op.’ De verandering van het klimaat is een feit, maar extreem weer is op zichzelf in een land als Nederland niets nieuws. ‘Dat hoort er gewoon bij. Het weer is variabel, zeker in onze regio. Met extremen: soms natte periodes, soms droge.’

In Californië en Australië, waar al jaren een enorm probleem bestaat met bosbranden, kan klimaatverandering urgenter voelen dan hier. Maar ook in Nederland zijn de gevolgen van de droogte steeds sterker merkbaar. Door de lage waterstanden in rivieren dreigt de binnenvaart vast te lope..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ultrageheime ‘fronsende specht’ alleen voor Amerikanen

De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Northrop Grumman onthult vrijdag de B-21 Raider. Deze stealth bommenwerper wordt omschreven als ‘het meest geavanceerde militaire vliegtuig ooit gebouwd’.

Afbeelding

‘Niet iedereen met een mentale aandoening heeft hulp nodig. Dat is ook niet reëel om te verwachten’

Steeds meer Nederlanders kampen met psychische problemen, blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. ‘Als je niet slaagt in het leven wordt dat vaak gezien als je eigen schuld. Het zijn ook dit soort maatschappelijke structuren die iemand ziek kunnen maken.’

Afbeelding

Steeds meer Nederlanders kampen met psychische aandoeningen als depressie of angststoornis

Een groeiende groep Nederlanders kampt met psychische problemen. Een kwart van de volwassenen voldeed afgelopen jaar aan de criteria voor een of meerdere psychische aandoeningen. Twaalf jaar geleden ging het nog om 17 procent.

Afbeelding

Deze ontwerper bedacht een alternatief voor de wegwerpboom: een kerstboom voor aan de muur

Vijf jaar geleden werd ze er nog meewarig om aangekeken, nu loopt het storm. Ontwerper Suseela Gorter maakte een kerstboomwandkleed waarop je zelf LED-kerstlichtjes en kerstballen kunt spelden.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Hoe maak je excuses voor het slavernijverleden? ‘Je kunt het boek niet eenzijdig sluiten’

De aangekondigde excuses voor het Nederlandse slavernijverleden zijn met kritiek ontvangen, zowel in Nederland als in de voormalige kolonies. Hoe komt dat? En hoe kan het kabinet het toch nog goed doen?