‘Veel mensen denken dat we in Nederland klaar zijn met de emancipatie. Dat beeld klopt niet’

Achtergrond
Armoede, honger, klimaat: de wereld moet er in 2030 op tal van gebieden beter voor staan, zo is in 2015 in VN-verband afgesproken. We zijn nu halverwege, zijn we op de goede weg? Vandaag deel zeven: gendergelijkheid.
Auke van Eijsden
maandag 15 augustus 2022 om 04:22 aangepast 12:00
De verhouding man-vrouw in Rutte IV is al beter dan in voorgaande kabinetten, maar op gebied van gendergelijkheid is Nederland bepaald geen gidsland.
De verhouding man-vrouw in Rutte IV is al beter dan in voorgaande kabinetten, maar op gebied van gendergelijkheid is Nederland bepaald geen gidsland. beeld anp / Sem van der Wal

Amersfoort

Die doelen van de Verenigde Naties zijn bedoeld voor arme landen en oorlogsgebieden, maar gaan natuurlijk niet over Nederland. Toch? Het is een verleidelijke gedachte, dat het bij óns allemaal wel goed zit. Maar dat beeld klopt niet, zegt Nadia van der Linde van WO=MEN, een organisatie die strijdt voor gelijke machtsverhoudingen tussen vrouwen, mannen en personen die zich op een andere manier identificeren. ‘Veel mensen denken ten onrechte dat Nederland een voorloper is in gendergelijkheid, dat we wel klaar zijn met de emancipatie. Daardoor is jarenlang veel te weinig oog geweest voor vrouwen die buiten de boot vallen.’

Wereldwijd staat Nederland op de 28e plaats, blijkt uit de jaarlijkse Global Gender Gap-index. Die meet in hoever..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Belasting op fruitsappen gaan omhoog, tot ongenoegen van de fruittelers

De frisdrankbelasting gaat vanaf 2024 omhoog. Dit geldt ook voor onbewerkte fruitsappen. Het kabinet wil consumenten daarmee verleiden om gezondere keuzes te maken.

Afbeelding

Steeds minder jeugdloon

In twee derde van de cao’s in Nederland is geen sprake meer van een jeugdloon waarbij jongeren minder verdienen dan hun oudere collega’s. Dat constateert vakbond FNV.

Afbeelding

Johan Bonte begon zijn eigen eerlijke kledingmerk: ‘Ik dank God voor tevreden klanten’

Na een lange zoektocht naar mooie en vooral eerlijke kleding voor mannen begon Johan Bonte zijn eigen kledingmerk. Met J54.nl probeert hij gehoor te geven aan de oproep uit Jakobus 5 vers 4. ‘De klacht van de arbeiders is onveranderd.’

Afbeelding

Schuldig wegens aansluiting: het kwaad van een groep kan elk van de leden aankleven

Met een roemrijke naam identificeren supporters zich graag; ze dragen hun clubtenue met trots. Maar ook zonder colors van de Hells Angels kun je met een outlaw-bende heulen, en veroordeeld worden voor misdrijven in groepsverband.

Afbeelding

Hoe je zonder schelden en kleineren op topniveau kunt komen: ‘Leiders moeten alert zijn’

Kun je het beste uit mensen halen zonder een angstcultuur te creëren zoals bij De Wereld Draait Door? Ja, zegt consultant en coach voor management en leiderschap Paul Donders. Hoe werkt dat?

Afbeelding

Waarom ook reformatorische christenen vatbaar zijn voor complottheorieën

Complottheorieën kunnen aantrekkelijk zijn, ook voor orthodoxe christenen. Hoe komt dat? ‘Sommigen gaan zelfs zo ver dat de overheid dé antichrist is. Dat kan een voedingsbodem zijn voor argwaan.’