‘Veel mensen denken dat we in Nederland klaar zijn met de emancipatie. Dat beeld klopt niet’

Achtergrond
Armoede, honger, klimaat: de wereld moet er in 2030 op tal van gebieden beter voor staan, zo is in 2015 in VN-verband afgesproken. We zijn nu halverwege, zijn we op de goede weg? Vandaag deel zeven: gendergelijkheid.
Auke van Eijsden
maandag 15 augustus 2022 om 04:22 aangepast 12:00
De verhouding man-vrouw in Rutte IV is al beter dan in voorgaande kabinetten, maar op gebied van gendergelijkheid is Nederland bepaald geen gidsland.
De verhouding man-vrouw in Rutte IV is al beter dan in voorgaande kabinetten, maar op gebied van gendergelijkheid is Nederland bepaald geen gidsland. beeld anp / Sem van der Wal

Amersfoort

Die doelen van de Verenigde Naties zijn bedoeld voor arme landen en oorlogsgebieden, maar gaan natuurlijk niet over Nederland. Toch? Het is een verleidelijke gedachte, dat het bij óns allemaal wel goed zit. Maar dat beeld klopt niet, zegt Nadia van der Linde van WO=MEN, een organisatie die strijdt voor gelijke machtsverhoudingen tussen vrouwen, mannen en personen die zich op een andere manier identificeren. ‘Veel mensen denken ten onrechte dat Nederland een voorloper is in gendergelijkheid, dat we wel klaar zijn met de emancipatie. Daardoor is jarenlang veel te weinig oog geweest voor vrouwen die buiten de boot vallen.’

Wereldwijd staat Nederland op de 28e plaats, blijkt uit de jaarlijkse Global Gender Gap-index. Die meet in hoever..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ultrageheime ‘fronsende specht’ alleen voor Amerikanen

De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Northrop Grumman onthult vrijdag de B-21 Raider. Deze stealth bommenwerper wordt omschreven als ‘het meest geavanceerde militaire vliegtuig ooit gebouwd’.

Afbeelding

‘Niet iedereen met een mentale aandoening heeft hulp nodig. Dat is ook niet reëel om te verwachten’

Steeds meer Nederlanders kampen met psychische problemen, blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. ‘Als je niet slaagt in het leven wordt dat vaak gezien als je eigen schuld. Het zijn ook dit soort maatschappelijke structuren die iemand ziek kunnen maken.’

Afbeelding

Steeds meer Nederlanders kampen met psychische aandoeningen als depressie of angststoornis

Een groeiende groep Nederlanders kampt met psychische problemen. Een kwart van de volwassenen voldeed afgelopen jaar aan de criteria voor een of meerdere psychische aandoeningen. Twaalf jaar geleden ging het nog om 17 procent.

Afbeelding

Deze ontwerper bedacht een alternatief voor de wegwerpboom: een kerstboom voor aan de muur

Vijf jaar geleden werd ze er nog meewarig om aangekeken, nu loopt het storm. Ontwerper Suseela Gorter maakte een kerstboomwandkleed waarop je zelf LED-kerstlichtjes en kerstballen kunt spelden.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Hoe maak je excuses voor het slavernijverleden? ‘Je kunt het boek niet eenzijdig sluiten’

De aangekondigde excuses voor het Nederlandse slavernijverleden zijn met kritiek ontvangen, zowel in Nederland als in de voormalige kolonies. Hoe komt dat? En hoe kan het kabinet het toch nog goed doen?