Laster, haat en tot slot een moord op Johan en Cornelis de Witt

Nieuws
1572 / 1672 is een serie over ‘de geboorte van Nederland’ in 1572 en het Rampjaar 1672. Beide onderwerpen wisselen elkaar wekelijks af. Aflevering 19: de moord op Johan en Cornelis de Witt.
Willem Bouwman
zaterdag 13 augustus 2022 om 10:15
Het Groene Zoodje, waar de gebroeders De Witt werden gelyncht. Schilderij van Gerrit Berckheyde.
Het Groene Zoodje, waar de gebroeders De Witt werden gelyncht. Schilderij van Gerrit Berckheyde. beeld wikimedia commons

In de late avond van 21 juni 1672 liep Johan de Witt, raadpensionaris van Holland en de machtigste man van de Republiek, van het Binnenhof naar zijn huis aan de Kneuterdijk. De wandeling hoefde niet lang te duren. Binnen enkele minuten zou De Witt de huisdeur achter zich kunnen sluiten.

Hij had die dag hard gewerkt, nog harder dan hij gewend was. Zijn ijver had te maken met de toestand waarin het land verkeerde. Na de inval bij Lobith was het leger van de Franse koning Lodewijk XIV zonder noemenswaardige tegenstand naar het westen opgerukt. De snelle opmars maakte de mensen bang. De vrees dat Lodewijk zou doorstoten en dat de Hollandse Waterlinie hem niet zou tegenhouden, was groot. Door de droogte en de tegenwerking van de boeren steeg h..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Belasting op fruitsappen gaan omhoog, tot ongenoegen van de fruittelers

De frisdrankbelasting gaat vanaf 2024 omhoog. Dit geldt ook voor onbewerkte fruitsappen. Het kabinet wil consumenten daarmee verleiden om gezondere keuzes te maken.

Afbeelding

Steeds minder jeugdloon

In twee derde van de cao’s in Nederland is geen sprake meer van een jeugdloon waarbij jongeren minder verdienen dan hun oudere collega’s. Dat constateert vakbond FNV.

Afbeelding

Johan Bonte begon zijn eigen eerlijke kledingmerk: ‘Ik dank God voor tevreden klanten’

Na een lange zoektocht naar mooie en vooral eerlijke kleding voor mannen begon Johan Bonte zijn eigen kledingmerk. Met J54.nl probeert hij gehoor te geven aan de oproep uit Jakobus 5 vers 4. ‘De klacht van de arbeiders is onveranderd.’

Afbeelding

Schuldig wegens aansluiting: het kwaad van een groep kan elk van de leden aankleven

Met een roemrijke naam identificeren supporters zich graag; ze dragen hun clubtenue met trots. Maar ook zonder colors van de Hells Angels kun je met een outlaw-bende heulen, en veroordeeld worden voor misdrijven in groepsverband.

Afbeelding

Hoe je zonder schelden en kleineren op topniveau kunt komen: ‘Leiders moeten alert zijn’

Kun je het beste uit mensen halen zonder een angstcultuur te creëren zoals bij De Wereld Draait Door? Ja, zegt consultant en coach voor management en leiderschap Paul Donders. Hoe werkt dat?

Afbeelding

Waarom ook reformatorische christenen vatbaar zijn voor complottheorieën

Complottheorieën kunnen aantrekkelijk zijn, ook voor orthodoxe christenen. Hoe komt dat? ‘Sommigen gaan zelfs zo ver dat de overheid dé antichrist is. Dat kan een voedingsbodem zijn voor argwaan.’