Vluchtelingen vast in Ter Apel: ‘Het voelt alsof ik geen mens ben en geen recht heb om hier asiel aan te vragen’

Reportage
Nadat asielzoekers in Ter Apel weken buiten hadden moeten slapen, kwam er donderdag wat schot in, ook voor deze vier mannen. Wat zoeken zij in Nederland?
tekst en beeld Jet Budelman
vrijdag 12 augustus 2022 om 17:22
Bilal uit Syrie wacht al dagen om zich te kunnen aanmelden als asielzoeker in het overvolle aanmeldcentru
Bilal uit Syrie wacht al dagen om zich te kunnen aanmelden als asielzoeker in het overvolle aanmeldcentru beeld Jet Budelman

Om veiligheidsredenen willen ze alleen met hun voornaam vermeld worden en niet herkenbaar in beeld.


Ik ben naar Nederland gekomen vanwege de goede mensenrechten. - beeld Jet Budelman

‘Mijn moeder kan niet zeggen: ‘Kom maar hier’’

wie: Mohamed, 24 jaar

afkomstig uit: Jemen

‘Drie dagen geleden ben ik in Nederland aangekomen en gisteren hier in Ter Apel. Bij aankomst zag ik dat vluchtelingen hier al weken aan het wachten zijn. Ik weet niet wat er gaat gebeuren. We vragen niet veel dingen. We willen alleen maar weten waar wij aan toe zijn. Er is geen systeem en de afgelopen nacht was het erg koud om buiten te slapen. Ik denk dat..


Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Asieldeal lost crisis (nog) niet op: Van der Burg schiet zelf ook tekort

Meer dan duizend asielzoekers kunnen het komend halfjaar terecht op het evenemententerrein naast Walibi. Het is een opsteker voor staatssecretaris Van der Burg in een week waarin het vooral misgaat op asielgebied.

Afbeelding

Stikstofbemiddelaar Johan Remkes presenteert bevindingen: ‘Vroeg en stevig is belangrijker dan precies op tijd’

Zowel bij de agrarische sector als het kabinet zal zijn stikstofadvies niet met gejuich zijn ontvangen, denkt Johan Remkes. De stikstofpaus deelde woensdag zijn bevindingen nadat hij wekenlang sprak met boeren, politici en juridische experts.

Afbeelding

Stikstofexpert Wim de Vries: ‘Samenwerking is essentieel, zonder boeren gaat het gewoon niet lukken’

Stikstofexpert Wim de Vries hoopt dat de aanbevelingen van ‘onafhankelijk gespreksleider’ Johan Remkes niet terzijde worden geschoven. Hij wijst er wel op dat we op korte termijn geen wonderen moeten verwachten.

Afbeelding

Hak sluit fabriek tijdelijk door hoge energieprijzen. Worden groenten deze winter onbetaalbaar?

De groenten van Hak worden komende maanden dertig procent duurder. Biologisch akkerbouwer Klaas Meine de Olde hoopt dat Nederlanders deze winter leren dat gezonde, verse groenten nu eenmaal een prijs hebben.

Afbeelding

Energietoeslag aanvragen als student, hoe doe je dat? Acht vragen en antwoorden

Door de hoge energiekosten komen steeds meer studenten in financiële problemen. In dit artikel lees je wanneer je in aanmerking komt voor energietoeslag en hoe je het geld aanvraagt.

Afbeelding

Minister Schouten presenteert gratis schoolontbijt voor kinderen die moeten leren op een lege maag

Op vijfhonderd basisscholen krijgen kinderen per direct elke dag gratis ontbijt. Daarmee wil minister Carola Schouten (Armoedebeleid) voorkomen dat kinderen van gezinnen in geldnood met honger naar school gaan.