Waarom de voedselcrisis zo ingewikkeld is: ‘Westerse landen moeten anders gaan denken’

Interview
De smart waarmee het Oekraïense graan verwacht werd, zegt iets over de afhankelijkheid van arme landen, en over de voedselcrisis. Derdewereldlanden zelf de autonomie geven is de enige mogelijkheid die crisis écht te bestrijden, zegt VN-topvrouw Gerda Verburg.
Hugo de Bruijne Ilse Brandemann
vrijdag 12 augustus 2022 om 17:20 aangepast 19:32
Gerda Verburg: 'De alarmbellen hebben geklonken'
Gerda Verburg: 'De alarmbellen hebben geklonken' beeld ANP / Werry Crone

Genève

‘Zorg goed voor de dieren en het land, voor alles wat je is toevertrouwd. Dan zijn ze in staat ook goed voor jou te zijn, daar zit een wederkerigheid in’, leerde boerendochter Gerda Verburg van haar ouders. Ze was CDA-minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit tussen 2007 en 2010. Inmiddels is Verburg assistent secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), en heeft ze het dossier voedsel in haar portefeuille. In haar woonplaats Genève (’Zwitsers hebben de gezelligheid niet uitgevonden, maar het leven hier is geen straf’) deelt Verburg haar zorgen over de voedselcrisis, bespeurt ze hoopgevende lichtpuntjes en schetst ze dé manier om de huidige voedselcrisis te bestrijden. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ultrageheime ‘fronsende specht’ alleen voor Amerikanen

De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Northrop Grumman onthult vrijdag de B-21 Raider. Deze stealth bommenwerper wordt omschreven als ‘het meest geavanceerde militaire vliegtuig ooit gebouwd’.

Afbeelding

‘Niet iedereen met een mentale aandoening heeft hulp nodig. Dat is ook niet reëel om te verwachten’

Steeds meer Nederlanders kampen met psychische problemen, blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. ‘Als je niet slaagt in het leven wordt dat vaak gezien als je eigen schuld. Het zijn ook dit soort maatschappelijke structuren die iemand ziek kunnen maken.’

Afbeelding

Steeds meer Nederlanders kampen met psychische aandoeningen als depressie of angststoornis

Een groeiende groep Nederlanders kampt met psychische problemen. Een kwart van de volwassenen voldeed afgelopen jaar aan de criteria voor een of meerdere psychische aandoeningen. Twaalf jaar geleden ging het nog om 17 procent.

Afbeelding

Deze ontwerper bedacht een alternatief voor de wegwerpboom: een kerstboom voor aan de muur

Vijf jaar geleden werd ze er nog meewarig om aangekeken, nu loopt het storm. Ontwerper Suseela Gorter maakte een kerstboomwandkleed waarop je zelf LED-kerstlichtjes en kerstballen kunt spelden.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Hoe maak je excuses voor het slavernijverleden? ‘Je kunt het boek niet eenzijdig sluiten’

De aangekondigde excuses voor het Nederlandse slavernijverleden zijn met kritiek ontvangen, zowel in Nederland als in de voormalige kolonies. Hoe komt dat? En hoe kan het kabinet het toch nog goed doen?