Haardhout en houtkachels vliegen de winkels uit, maar heel goedkoop stoken wordt het niet deze winter

Achtergrond
Afgeschrikt door de hoge gasprijzen vallen veel huishoudens terug op houtkachels voor de verwarming van hun huis. Maar dat maakt het niet goedkoper. De grote vraag en het schaarse aanbod dwingen houtleveranciers steeds hogere prijzen te rekenen.
Anna de Haas en Bard van de Weijer / vk
zaterdag 13 augustus 2022 om 04:00
Directeur David Wunderink van haardhoutleverancier De Steeg (links) verwerkt hout op zijn terrein in Duiven.
Directeur David Wunderink van haardhoutleverancier De Steeg (links) verwerkt hout op zijn terrein in Duiven. beeld Marcel van den Bergh

Op het terrein van haardhoutleverancier De Steeg in Duiven liggen de boomstammen 3 meter hoog en minstens 10 meter breed opgestapeld. Die voorraad zal, na het nodige hak- en kloofwerk, over drie dagen op zijn. Een nieuwe lading boomstammen heeft directeur David Wunderink (25) nog niet gevonden. ‘Je krijgt een hoop nee’s te horen van de leveranciers.’

Zo kan het dat de blokken haardhout van Wunderink en zijn twee vennoten hartje zomer al zo goed als uitverkocht zijn. Door de hoge energieprijzen en een dreigend gastekort zijn de klanten er dit jaar heel vroeg bij. ‘Je merkt dat mensen zenuwachtig worden. Normaal beginnen onze klanten pas in september met het bestellen van haardhout.’ Bovendien bestellen de klanten dit jaar extra veel hout: ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

D66: minister Adema moet steun manifest tegen transwet intrekken

D66-Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken vindt dat de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn steun voor een manifest tegen de nieuwe transgenderwet die het kabinet heeft ingediend, moet intrekken.

Afbeelding

Noodopvang asielzoekers op terrein van Walibi

In Dronten worden de komende maanden duizend tot 1500 vluchtelingen opgevangen. Walibi Holland stelt het evenemententerrein aan de Spijkweg daarvoor beschikbaar, laat de gemeente weten.

Afbeelding

Tachtig procent ongedocumenteerden lijdt aan psychische problemen en krijgt te weinig hulp

Het overgrote deel van de ongedocumenteerden heeft te kampen met ernstige psychische klachten. Bij acht van de tien ongedocumenteerden is er sprake van een psychische stoornis, zoals depressie of een angststoornis.

Afbeelding

Sterke stijging kankerdiagnoses niet meer te stoppen vanwege vergrijzing en leefstijl

Het aantal Nederlanders dat te horen krijgt dat het kanker heeft, stijgt in de komende tien jaar met bijna eenderde, zegt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Afbeelding

Vinvis op strand bij Westkapelle

Bij het Zeeuwse Westkapelle is zondag een vinvis aangespoeld. Het gaat om een dier dat al dood was en sinds vrijdag voor de Belgische kust dreef. Het Belgische persbureau Belga meldde zaterdag dat er naar het karkas van de vinvis werd gezocht.

Afbeelding

Te weinig personeel, geen pauze en altijd overwerken. ‘Er moet iets veranderen voor jonge artsen’

Eén op de vier jonge artsen heeft last van burn-outklachten, blijkt uit onderzoek van belangenorganisatie De Jonge Specialist (DJS). Bestuurslid en arts in opleiding Bianca Verbeek legt uit wat er misgaat.