Melkveeboeren leverden op Schiermonnikoog een derde van hun veestapel in. Is dat een succes?

Achtergrond
De zeven melkveeboeren op het Waddeneiland leverden meer dan een derde van hun melkveestapel in. Door biologisch te gaan boeren krijgt de natuur kans om te herstellen. De boeren zijn trots op hun nieuwe kazen, maar praten er liever niet over.
Piet H. de Jong
vrijdag 12 augustus 2022 om 12:41
De kazen 'Van Schier' zijn een beetje ziltig, vanwege de zee-invloed.
De kazen 'Van Schier' zijn een beetje ziltig, vanwege de zee-invloed. beeld Henk Visser
Niet te missen

‘Is ons stikstofprofessortje al gesignaleerd?’, mompelt een van de aanwezigen die de bezoekers naar het dorp moet brengen. De scepsis druipt ervan af als op een koude winterdag in januari 2015 Jan Willem Erisman bij de haven op Schier van de boot wordt gehaald. Het is de start van een lang en moeizaam traject naar verduurzaming van de melkveehouderij op het eiland. 

Erisman is een van de specialisten in Nederland die weet waarover hij praat als het over stikstof gaat. De zeven boeren op Schier, en andere betrokkenen, hebben Erisman uitgenodigd om hen bij te praten over de bedreigde natuur op het eiland. Schiermonnikoog is sinds 1990 een Nationaal Park met een beschermde status. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?

Afbeelding

Beroepsverbod voor christelijke psycholoog Kees Roest vanwege grensoverschrijdend gedrag

Kees Roest mag niet meer aan het werk als psycholoog, oordeelt het tuchtcollege in Den Bosch. Zijn ‘aanraakbehandelingen’ waren volgens de inspectie verre van professioneel.

Afbeelding

Eerder verschijnen op het werk zonder betaald te krijgen, mag de werkgever dit vragen?

Verplicht vóór werktijd aanwezig zijn om in te loggen of de winkel te kunnen openen: veel werknemers krijgen die extra ‘voorbereidingstijd’ niet uitbetaald. En dat terwijl ze daar vaak wel recht op hebben.

Afbeelding

Reconstructie: Hoe het protest van Kick Out Zwarte Piet in Staphorst zo kon escaleren

De demonstratie tegen zwarte piet in Staphorst liep in november totaal uit de hand. De politie vergat routes uit te delen. En wist de burgemeester vooraf wel of niet dat er wanorde kon ontstaan? Een reconstructie.

Afbeelding

'Duutsers' waren vriendelijke lui, vonden ze in Rouveen. 'Verhaal over de oorlog is minder eenduidig dan we denken'

In de documentaire Duutsers vertellen de laatste getuigen - de kinderen van toen - hoe de Tweede Wereldoorlog op het platteland in Rouveen verliep. ‘Voor een reëel perspectief van de oorlog moet je ook dit soort verhalen horen.'

Afbeelding

Jarig zijn op Dodenherdenking, hoe vier je dat? 'Rond het avondeten verandert de sfeer'

De vlag hijsen met haar vader en een verdrietige moeder. Dat is wat Marijke zich herinnert van haar verjaardag op 4 mei. Ieder jaar keert het zware gevoel terug. Waar komt dat vandaan? Ze onderzocht het in haar podcast.