Gré overleefde het Jappenkamp, Piet de Birma-dodenlijn. Ze schreven elkaar brieven

Achtergrond
Wat maak je mee als je van elkaar gescheiden wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië? Piet en Gré Immerzeel schreven elkaar brieven. Ze zijn nu gebundeld in het boek Lieve Grietje.
Gerald Bruins
maandag 15 augustus 2022 om 03:00 aangepast 12:54
Gré en Piet Immerzeel in voormalig Nederlands-Indië, 1936.
Gré en Piet Immerzeel in voormalig Nederlands-Indië, 1936. beeld familie Immerzeel

Wezep

Toen Gré Immerzeel op 96-jarige leeftijd naar een verzorgingshuis in Wezep moest, overhandigde ze haar jongste kind en enige zoon Piet een schoenendoos. Daarin zaten zorgvuldig bewaarde brieven die zij en haar man Piet senior, al overleden in 1976, elkaar schreven van 1935 tot 1950 - een bewogen episode uit de geschiedenis met als dieptepunt de Tweede Wereldoorlog. Het stel woonde in het toenmalige Nederlands-Indië, in de stad Malang op het eiland Java. 

Hij was er administrateur in dienst van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. De Japanse inval in 1942 bracht ongewild scheiding tussen de twee geliefden. Zij werd geïnterneerd in een Jappenkamp. Hij moest gedwongen werken aan de Birma-spoorlijn. Maandag worden de slacht..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vanaf zondag rijden weer treinen tussen Lelystad en Dronten

De NS laat vanaf zondag weer treinen rijden tussen Lelystad en Dronten. Sinds begin september was er geen treinverkeer mogelijk op het traject door schade die ontstond na een stroomstoring.

Afbeelding

Staatssecretaris Van der Burg: ‘Beperkingen nareizigers blijven nog geldig’

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) houdt vast aan de nareisbeperking voor familieleden van erkende vluchtelingen, waartoe het kabinet eind augustus heeft besloten.

Afbeelding

Discussies in het studentenhuis van Julia: ‘Moeten we bezuinigen op alcohol?’

De verwarming moet nu echt aan in huize Akapella. Maar het is een spannende gok. Want niemand weet hoe hoog het energieverbruik is, en dus straks de rekening. Hoe gaat het nu in het studentenhuis van Julia?

Afbeelding

Wat weten we nu écht van burn-out? ‘Hoe meer ik las, hoe minder ik ervan begreep’

‘Tien gouden tips om van je stress af te komen. Dat klinkt leuk, maar ze zijn vaak niet meer dan een schot hagel.’ Dat stelt psychiater Christiaan Vinkers. ‘De burn-outpuzzel moet beter gelegd worden.’

Afbeelding

Het gaat snel weer mis met daders seksuele uitbuiting. Rapporteur verontrust over gebrek aan juiste hulp

Van de daders van binnenlandse seksuele uitbuiting gaat ruim een derde binnen twee jaar opnieuw de fout in. Het ontbreekt hen aan goede hulp, concludeert nationaal rapporteur Conny Rijken.

Afbeelding

Centra blij met advies spreiding kinderhartchirurgie

De universitair medische centra die volgens het kabinet zouden moeten stoppen met operaties aan de harten van kinderen zijn positief over de analyse die de Nederlandse Zorgautoriteit van die plannen maakte.