Van den Oever: FDF schort harde acties op als gebaar goede wil

Nieuws
Farmers Defence Force schort zijn "harde acties" voorlopig op "uit blijk van goede wil" naar het kabinet. Voorman Mark van den Oever zegt dat de groep dat doet als "eerste handreiking" in de hoop dat de overheid kiest voor andere plannen om de uitstoot van stikstof terug te brengen.
anp
donderdag 11 augustus 2022 om 15:44 aangepast 17:20
Mark van den Oever (FDF) staat de pers te woord na een nabespreking met acht boerenorganisaties, over het gesprek met stikstofbemiddelaar Johan Remkes.
Mark van den Oever (FDF) staat de pers te woord na een nabespreking met acht boerenorganisaties, over het gesprek met stikstofbemiddelaar Johan Remkes. beeld anp / Jeroen Jumelet

De groep blijft wel omgekeerde vlaggen ophangen aan eigen boerderijen. Ook gaan publieksvriendelijke acties volgens Van den Oever door, zoals de aangekondigde protesten bij de wielerwedstrijd Vuelta a España, die volgende week in Nederland start.

In een videoboodschap refereert de voorzitter van FDF aan een rapport van onder andere stikstofprofessor Han Lindeboom. Daarin staat volgens De Telegraaf dat drastische verlaging van stikstof ook mogelijk is als wordt geïnvesteerd in de verfijning van nieuw beschikbare technologieën. Dan zou de veestapel niet ingekrompen hoeven worden. "Het rapport is iets waar wij met z'n allen goed mee vooruit kunnen", aldus Van den Oever.

Hardste acties

Eerder deze maand kondigde Van den Oever nog de "hardste acties die FDF ooit gevoerd heeft" aan. Hij sprak over escaleren en iets speciaals bedenken. Dat gebeurde nadat de actiegroep totaal niet tevreden was na het eerste overleg tussen boerenorganisaties en het kabinet onder leiding van stikstofbemiddelaar Johan Remkes.

Bart Kemp van Agractie houdt zich in een reactie op de jongste uitspraken van Van den Oever op de vlakte. "De positie van de boeren aan de orde stellen is onverminderd noodzakelijk", aldus de voorman van de boerenactieclub. Hij zegt net als FDF dat mildere acties door zullen gaan. Agractie kondigde woensdag ook aan te protesteren tijdens de Vuelta. Kemp verwacht nog steeds "serieuze toenadering vanuit het kabinet op cruciale punten om in gesprek een begin te kunnen maken aan herstel van vertrouwen".

Een woordvoerder van LTO Nederland meldt dat wat andere clubs doen "aan hen zelf is". Verder wil de organisatie niet reageren op de mededeling van FDF. De kleinere vereniging voor biologische boeren Biohuis juicht het opschorten van harde acties door FDF toe. Penningmeester Douwe Monsma: "Wij zijn van het onderhandelen en niet van het actievoeren. Wij staan ludieke acties voor, maar niets waarmee we mensen in gevaar brengen." Of bijvoorbeeld het ophangen van omgekeerde Nederlandse vlaggen langs het parcours van de Vuelta een ludieke actie is, vindt Monsma lastig te zeggen. "De vlag is natuurlijk een symbool voor Nederland, er sterven mensen voor die vlag. Dan is het misschien niet zo eervol om hem te gebruiken voor dit soort protesten."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

50 Oranjesupporters op kosten van Qatar naar het WK in ruil voor positieve berichten op social media

Amnesty International vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat een groep van vijftig Oranjesupporters op kosten van de regering van Qatar naar het WK voetbal gaat in ruil voor positieve berichten over het toernooi op sociale media.

Afbeelding

Prinses Amalia kan huis niet meer uit door bedreigingen

Prinses Amalia kan vanwege veiligheidsredenen haar huis "eigenlijk" niet uit. Dat vertelden koning Willem-Alexander en koningin Máxima donderdag tijdens het persmoment van hun staatsbezoek in Zweden.

Afbeelding

Coöperatie Laatste Wil eist van Staat ‘recht op regie’ bij levenseinde

Voor de rechtbank in Den Haag is maandag een zaak begonnen over het recht op regie bij het eigen levenseinde, en de hulp van anderen daarbij. De zaak is tegen de Staat aangespannen door de Coöperatie Laatste Wil (CLW).

Afbeelding

Topvrouw KLM wil sneller einde aan reizigerslimiet Schiphol

Schiphol zou tot uiterlijk het einde van het jaar een limiet op het aantal vertrekkende reizigers mogen hanteren. Dat vindt KLM-topvrouw Marjan Rintel. Ze dringt er bij de luchthaven op aan om de termijn te verkorten.

Afbeelding

Donny M. bekent ontvoeren, misbruiken, toedienen drugs en doden van 9-jarige Gino

Donny M. bekent dat hij de 9-jarige Gino op 1 juni heeft ontvoerd uit Kerkrade, hem seksueel heeft misbruikt, hem drugs heeft toegediend en hem daarna heeft gedood.

Afbeelding

Herfstweer met flinke buien in aantocht

Vanaf donderdag wordt het koeler en vanaf vrijdag breekt er een periode met "echt herfstweer" aan, aldus Weer.nl. Dat betekent buien, flinke wind en op zondag zelfs een temperatuur tussen de 12 en 15 graden.