Stikstofcrisis noopt Rabobank tot voorzichtigheid: melkveehouderij voortaan risicovolle sector

Nieuws
De Rabobank bestempelt de Nederlandse melkveehouderij als extra kwetsbare sector. Dat betekent dat de bank niet snel meer een lening zal verstrekken aan zuivelboeren rond natuurgebieden. Ook zet de bank 76 miljoen euro opzij voor boeren die hun lening niet kunnen terugbetalen.
Ashwant Nandram / vk
donderdag 11 augustus 2022 om 15:19
Koeien in een stal van een melkveebedrijf in het Friese Koudum.
Koeien in een stal van een melkveebedrijf in het Friese Koudum. beeld anp / sem van der wal

Dat maakte de Rabobank donderdag bekend bij de presentatie van hun halfjaarcijfers. Daar werd reikhalzend naar uitgekeken gezien de nauwe verwevenheid van de bank met het boerenbedrijf. Rabobank is met afstand de grootste geldverstrekker voor Nederlandse boeren; zo’n 80 procent is klant. Nu de landbouwsector dreigt te moeten krimpen vanwege de stikstofuitstoot, komt ook het verdienmodel van de bank in gevaar.

Rabobank heeft momenteel 10,3 miljard euro uitgeleend aan melkveeboeren. Die zullen in het vervolg ‘een terughoudendheid ervaren wanneer ze willen uitbreiden rondom natuurgebieden’, aldus ceo Wiebe Draijer. ‘Dat is common sense, noem het boerenverstand, maar wel ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Belasting op fruitsappen gaan omhoog, tot ongenoegen van de fruittelers

De frisdrankbelasting gaat vanaf 2024 omhoog. Dit geldt ook voor onbewerkte fruitsappen. Het kabinet wil consumenten daarmee verleiden om gezondere keuzes te maken.

Afbeelding

Steeds minder jeugdloon

In twee derde van de cao’s in Nederland is geen sprake meer van een jeugdloon waarbij jongeren minder verdienen dan hun oudere collega’s. Dat constateert vakbond FNV.

Afbeelding

Johan Bonte begon zijn eigen eerlijke kledingmerk: ‘Ik dank God voor tevreden klanten’

Na een lange zoektocht naar mooie en vooral eerlijke kleding voor mannen begon Johan Bonte zijn eigen kledingmerk. Met J54.nl probeert hij gehoor te geven aan de oproep uit Jakobus 5 vers 4. ‘De klacht van de arbeiders is onveranderd.’

Afbeelding

Schuldig wegens aansluiting: het kwaad van een groep kan elk van de leden aankleven

Met een roemrijke naam identificeren supporters zich graag; ze dragen hun clubtenue met trots. Maar ook zonder colors van de Hells Angels kun je met een outlaw-bende heulen, en veroordeeld worden voor misdrijven in groepsverband.

Afbeelding

Hoe je zonder schelden en kleineren op topniveau kunt komen: ‘Leiders moeten alert zijn’

Kun je het beste uit mensen halen zonder een angstcultuur te creëren zoals bij De Wereld Draait Door? Ja, zegt consultant en coach voor management en leiderschap Paul Donders. Hoe werkt dat?

Afbeelding

Waarom ook reformatorische christenen vatbaar zijn voor complottheorieën

Complottheorieën kunnen aantrekkelijk zijn, ook voor orthodoxe christenen. Hoe komt dat? ‘Sommigen gaan zelfs zo ver dat de overheid dé antichrist is. Dat kan een voedingsbodem zijn voor argwaan.’