VluchtelingenWerk: Dwang in asielopvang ‘niet fraai maar noodzakelijk’

Nieuws
VluchtelingenWerk Nederland vindt het niet ideaal, maar wel noodzakelijk dat de regering gemeenten wil dwingen om asielzoekers op te vangen. Gisteren kondigde het kabinet aan om - als een gemeente dat niet doet - zelf vergunningen af te geven om gebouwen te gebruiken voor asielopvang.
Hanke van den Broek
woensdag 10 augustus 2022 om 21:44
Asielzoekers wachten op een grasveld bij het aanmeldcentrum in
Asielzoekers wachten op een grasveld bij het aanmeldcentrum in beeld anp / sem van der wal

Het betreft Rijksvastgoed - gebouwen in bezit van de overheid - waarbij asielopvang niet in het bestemmingsplan staat. De gemeente kan zelf een vergunning geven om af te wijken van het bestemmingsplan, maar mocht de gemeente dit weigeren, kan het Rijk ervoor kiezen om eigenhandig een vergunning te verlenen. Dit kondigden staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) en minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, CDA) dinsdag aan in een Kamerbrief.

Volgens Martijn van der Linden van VluchtelingenWerk is dit middel ‘niet fraai, maar we hebben nu niet de luxe om te denken: we doen dit niet want we trappen een burgemeester op de tenen.’ De overheid heeft de wettelijke basis om op deze manier in te grijpen, maar past de..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Discussies in het studentenhuis van Julia: ‘Moeten we bezuinigen op alcohol?’

De verwarming moet nu echt aan in huize Akapella. Maar het is een spannende gok. Want niemand weet hoe hoog het energieverbruik is, en dus straks de rekening. Hoe gaat het nu in het studentenhuis van Julia?

Afbeelding

Het gaat snel weer mis met daders seksuele uitbuiting. Rapporteur verontrust over gebrek aan juiste hulp

Van de daders van binnenlandse seksuele uitbuiting gaat ruim een derde binnen twee jaar opnieuw de fout in. Het ontbreekt hen aan goede hulp, concludeert nationaal rapporteur Conny Rijken.

Afbeelding

Centra blij met advies spreiding kinderhartchirurgie

De universitair medische centra die volgens het kabinet zouden moeten stoppen met operaties aan de harten van kinderen zijn positief over de analyse die de Nederlandse Zorgautoriteit van die plannen maakte.

Afbeelding

Beek bouwt een duurzaam en gasloos woonwagenkamp: ‘Eindelijk een eigen douche, wat een luxe’

Het ‘uitsterfbeleid’ is taboe verklaard, maar toch doen veel gemeenten weinig aan de huisvesting van woonwagenbewoners. Het Limburgse Beek onderscheidt zich met de bouw van een nieuw kamp.

Afbeelding

Koning wil koloniale familiegeschiedenis onderzoeken. ‘Willem III was tégen slavernij’, zegt biograaf

Koning Willem-Alexander wil weten welke rol zijn familie heeft gespeeld in de koloniale geschiedenis van Nederland. Er komt daarom een onafhankelijk onderzoek.

Afbeelding

Nederland wil 10 procent meer bos in 2030 maar er wordt nog meer gekapt dan aangeplant

In Nederland verdwijnt meer bos dan er wordt aangeplant, terwijl meer bos nodig is om de gevolgen van de klimaatverandering te beperken. ‘Er moet haast worden gemaakt om het doel 10 procent meer bos in 2030 te halen.’