Voor miljoenen mensen wordt het leven onbetaalbaar. Een baan is steeds vaker niet genoeg

Nieuws
De boodschappen zijn de afgelopen elf maanden 18,5 procent in prijs gestegen. Door duurdere producten en brandstof komen ook mensen met een baan financieel in de knel.
Sophia Geuze • redacteur
woensdag 10 augustus 2022 om 18:40 aangepast 21:10
De prijzen van levensmiddelen zijn met ruim achttien procent gestegen. Let op aanbiedingen, adviseert het Armoedefonds.
De prijzen van levensmiddelen zijn met ruim achttien procent gestegen. Let op aanbiedingen, adviseert het Armoedefonds. beeld anp / Sem van der Wal

Het leven wordt voor miljoenen mensen onbetaalbaar, waarschuwde Nibud-voorzitter Arjan Vliegenthart dinsdag bij BNR Nieuwsradio dat bijna een op de drie Nederlanders zijn gedrag moet aanpassen om de stijgende prijzen aan te kunnen.

Het financieel adviesbureau Nibud berekende vorige maand wat hogere prijzen in de praktijk betekenen. Een alleenstaande in de bijstand kwam in januari 38 euro tekort en in juli zelfs 154 euro. Een gezin met twee kinderen en twee keer een modaal inkomen spaarde in januari 25 euro en kwam in juli 63 euro tekort.  

Hulporganisatie Stop Armoede 053 in Enschede richt zich vooral op mensen die niet kunnen aankloppen bij instanties omdat ze net boven de armoedegrens zitten. ‘Deze groep groeit snel. Wij krijge..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Met noodpakket moet je je 48 uur kunnen redden’

Een waarschuwingsfluitje, lucifers in waterdichte verpakking, een EHBO-pakket en een radio op batterijen, afgestemd op de rampenzender; volgens de nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV) moet ieder huishouden het inslaan.

Afbeelding

Jongeren wandelden zich suf tijdens corona. Maar hoe blij worden ze nu nog van de geur van nat gras?

Ontspannen luisteren naar kwetterende vogels en de geur van nat gras opsnuiven tijdens een wandeling. Tijdens de coronapandemie ontdekte Nederland massaal het wandelen, ook jongeren tot 30 jaar. Bleef hun enthousiasme?

Afbeelding

Het aantal mensen met schurft neemt hard toe. ‘Ik wilde mijn vel er wel af scheuren’

Het aantal (jonge) patiënten met schurft steeg in de afgelopen maand tot recordhoogte. De huidziekte vormt een hardnekkig probleem, maar niet alle artsen zijn er bekend mee. Dat maakt opsporing in een vroeg stadium lastig.

Afbeelding

Zwembaden zijn gered met noodfonds: ‘Kaartje kost eigenlijk 20 tot 25 euro’

Niets wijst erop dat er zwembaden zijn die binnenkort de deuren moeten sluiten vanwege de hoge energieprijzen. Ze staan nog wel voor de uitdaging om te verduurzamen om ook op lange termijn open te kunnen blijven.

Afbeelding

Unicef waarschuwt: Vluchtelingenkinderen krijgen geen onderwijs, terwijl ze er wel recht op hebben

Mogelijk honderden vluchtelingenkinderen in de crisisopvang in Nederland volgen geen onderwijs, waarschuwt Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties. ‘Dit is schadelijk voor kinderen.’

Afbeelding

Hoe kun je voorkomen dat je overspannen raakt? Vijf vragen aan Michelle van Dusseldorp

Steeds meer mensen melden zich ziek op hun werk omdat ze overspannen zijn. Hoe kan het dat overspannenheid zo vaak voorkomt en wat kun je doen om het te voorkomen? ‘Je werkt om te kunnen spelen.’