Omgekeerde Nederlandse vlaggen bij Vuelta blijven meestal hangen

Nieuws
De meeste gemeenten laten omgekeerde Nederlandse vlaggen hangen langs het parcours van de Vuelta die 19 augustus in Utrecht begint, ziet een woordvoerder van de Vuelta. De organisatie van La Vuelta Holanda haalt de vlaggen alleen weg als ze voor een camera hangen of voor een onveilige situatie zorgen. De vlaggen zijn omgedraaid door boeren om hun onvrede te uiten over het stikstofbeleid van de overheid.
anp
dinsdag 9 augustus 2022 om 17:14
Afbeelding
beeld anp

Breda zegt dinsdag wel voor het eerst dat de gemeente omgedraaide vlaggen gaat weghalen. Dat komt omdat sommige mensen er aanstoot aan nemen, ‘zoals de vele veteranen in Breda’, vertelt een woordvoerster. ‘Voor hen heeft de nationale driekleur grote betekenis.’ Ook wil de gemeente voorkomen dat de openbare weg voortdurend gebruikt wordt voor politieke uitingen. Breda zegt daarnaast de verkeersveiligheid mee te nemen in de overweging. De derde etappe van de Vuelta start en finisht zondag 21 augustus in de Brabantse gemeente.

De gemeente Utrecht, waar de Ronde van Spanje begint, laat de vlaggen juist wel hangen ‘zodat mensen hun emotie kunnen uiten’, aldus een woordvoerder. Alleen als zo’n vlag voor een gevaarlijke situatie zorgt, haalt de gemeente hem weg. De woordvoerder wijst erop dat de Vuelta-organisatie er wel voor kan kiezen om de vlaggen bij het parcours weg te halen.

Aandacht vragen

De Vuelta-woordvoerder zegt het te begrijpen als mensen een boodschap willen uitdragen. ‘We willen niet voor of tegen zijn.’ Verder vertelt hij dat twee boerenorganisaties hebben laten weten dat ze bij de Ronde van Spanje hun boodschap willen uitdragen. ‘Ze willen daar om aandacht vragen’, vertelt hij. ‘Dit moeten we in goede banen leiden. Onze prioriteit is om het peloton een veilige doorgang te geven.’ De organisatie is daarom in gesprek met de clubs.

Dat tv-kijkers in andere landen tijdens de eerste etappes de omgedraaide Nederlandse vlaggen niet zullen begrijpen, is volgens de woordvoerder niet aan de organisatie van de Vuelta. ‘Er hangen misschien ook Nederlandse reclames langs de weg die ze niet kennen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Topvrouw KLM wil sneller einde aan reizigerslimiet Schiphol

Schiphol zou tot uiterlijk het einde van het jaar een limiet op het aantal vertrekkende reizigers mogen hanteren. Dat vindt KLM-topvrouw Marjan Rintel. Ze dringt er bij de luchthaven op aan om de termijn te verkorten.

Afbeelding

Donny M. bekent ontvoeren, misbruiken, toedienen drugs en doden van 9-jarige Gino

Donny M. bekent dat hij de 9-jarige Gino op 1 juni heeft ontvoerd uit Kerkrade, hem seksueel heeft misbruikt, hem drugs heeft toegediend en hem daarna heeft gedood.

Afbeelding

Herfstweer met flinke buien in aantocht

Vanaf donderdag wordt het koeler en vanaf vrijdag breekt er een periode met "echt herfstweer" aan, aldus Weer.nl. Dat betekent buien, flinke wind en op zondag zelfs een temperatuur tussen de 12 en 15 graden.

Afbeelding

Renteloze lening voor lage inkomens om huis te verduurzamen

Mensen met een laag inkomen die hun koopwoning willen verduurzamen, kunnen daarvoor vanaf 1 november bij het Nationaal Warmtefonds een renteloze lening krijgen.

Afbeelding

EU-parlement roept staatssecretaris op matje om opvangcrisis

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) moet verschijnen in de commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken (LIBE) van het Europees Parlement.

Afbeelding

Vakbonden zijn het nog niet eens over reactie op cao-bod NS

Vakbonden zijn er nog niet uit of ze moeten ingaan op het nieuwe cao-bod van de Nederlandse Spoorwegen (NS). FNV, VVMC en CNV zijn woensdagochtend samengekomen voor overleg over de nieuwe voorstellen.