Prinses Amalia ziet voorlopig af van het corpslidmaatschap

Nieuws
Prinses Amalia heeft besloten op dit moment geen lid van het Amsterdamse studentencorps te worden. Berichten hierover gingen al sinds het weekend rond en zijn dinsdag desgevraagd door de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bevestigd.
Remco Meijer / vk
dinsdag 9 augustus 2022 om 17:14
Prinses Amalia
Prinses Amalia beeld anp / Sem van der Wal

Over de reden om nu van een lidmaatschap van het corps af te zien, doet de RVD geen nadere mededelingen. De dienst blijft bij haar eerdere standpunt dat de zaak verder ‘een privékwestie’ is. 

Voor het Amsterdamsche Studenten Corps A.S.C./A.V.S.V. is het wegblijven van prinses Amalia een grote publicitaire nederlaag, die volgt op het uitlekken van seksistische opmerkingen van enkele mannelijke leden tijdens een lustrumviering op 24 juli. Zij maakten vrouwen uit voor ‘hoeren’ en ‘sperma-emmers’. Het was voor bestuursvoorzitter Heleen Vos, die belast was met een cultuurverandering bij het corps, aanleiding om af te treden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aanvoer bij voedselbank blijft zorgpunt terwijl aantal klanten blijft groeien

De bevoorrading van voedselbanken op korte en lange termijn blijft zorgelijk. Een plan om in de komende jaren een nieuwe stroom voedingsmiddelen aan te boren blijkt niet haalbaar.

Afbeelding

D66: minister Adema moet steun manifest tegen transwet intrekken

D66-Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken vindt dat de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn steun voor een manifest tegen de nieuwe transgenderwet die het kabinet heeft ingediend, moet intrekken.

Afbeelding

Noodopvang asielzoekers op terrein van Walibi

In Dronten worden de komende maanden duizend tot 1500 vluchtelingen opgevangen. Walibi Holland stelt het evenemententerrein aan de Spijkweg daarvoor beschikbaar, laat de gemeente weten.

Afbeelding

Tachtig procent ongedocumenteerden lijdt aan psychische problemen en krijgt te weinig hulp

Het overgrote deel van de ongedocumenteerden heeft te kampen met ernstige psychische klachten. Bij acht van de tien ongedocumenteerden is er sprake van een psychische stoornis, zoals depressie of een angststoornis.

Afbeelding

Sterke stijging kankerdiagnoses niet meer te stoppen vanwege vergrijzing en leefstijl

Het aantal Nederlanders dat te horen krijgt dat het kanker heeft, stijgt in de komende tien jaar met bijna eenderde, zegt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Afbeelding

Vinvis op strand bij Westkapelle

Bij het Zeeuwse Westkapelle is zondag een vinvis aangespoeld. Het gaat om een dier dat al dood was en sinds vrijdag voor de Belgische kust dreef. Het Belgische persbureau Belga meldde zaterdag dat er naar het karkas van de vinvis werd gezocht.