Mace werd door het Gomarus gedwongen uit de kast te komen. ‘Het OM moet deze school vervolgen’

Nieuws
Het Openbaar Ministerie (OM) moet de reformatorische scholengemeenschap Gomarus alsnog vervolgen voor de manier waarop lesbische en homoseksuele leerlingen zijn behandeld, vinden twee oud-leerlingen van de school. Zij zijn een procedure begonnen.
Aliene Boele
maandag 1 augustus 2022 om 22:37
In juni stelde het OM dat het Gomarus 'de grens van het toelaatbare' had overschreden en voor lhbti-leerlingen een onveilige plek was.
In juni stelde het OM dat het Gomarus 'de grens van het toelaatbare' had overschreden en voor lhbti-leerlingen een onveilige plek was. beeld anp / Arie Kievit

Gorinchem

Mace de With (20) was net vijftien jaar toen ze werd opgesloten in een kamertje op haar middelbare school. Haar mentor dwong De With aan haar ouders te vertellen dat ze verliefd was op een meisje. ‘Ik raakte in paniek. Ik was er helemaal nog niet klaar voor om uit de kast te komen.’ 

Ze heeft er nu geen slapeloze nachten meer van, maar de gebeurtenissen op het Gomarus houden haar nog wel bezig. 

Half juni stelde het OM dat het Gomarus ‘de grens van het toelaatbare´ had overschreden en voor lhbti-leerlingen een onveilige plek was. Het OM-onderzoek bevestigde dat de school leerlingen dwong uit de kast te komen tegenover ouders. Ook moesten leerkrachten homoseksualiteit van leerlingen en collega’s bij het bestuur melden. 

‘Als ik iets st..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het aantal mensen met schurft neemt hard toe. ‘Ik wilde mijn vel er wel af scheuren’

Het aantal (jonge) patiënten met schurft steeg in de afgelopen maand tot recordhoogte. De huidziekte vormt een hardnekkig probleem, maar niet alle artsen zijn er bekend mee. Dat maakt opsporing in een vroeg stadium lastig.

Afbeelding

Steeds meer jongeren leven op straat, hoe kan dat? Zeven vragen en antwoorden

Jongeren verliezen steeds vaker het dak boven hun hoofd. Een groot probleem, vindt het Leger des Heils. ‘Op straat kun je niet leven, alleen overleven.’ Is er een oplossing?

Afbeelding

Wat zijn de politieke plannen voor studenten? ‘Niet één, maar drie jaar lang extra studiebeurs’

De studiebeurs komt in september terug. Maar hoeveel geld krijgen studenten de komende jaren? Woensdag debatteerde de Tweede Kamer erover, tijdens de onderwijsbegroting. Dit kun je verwachten.

Afbeelding

Volgend jaar betaal je 105 euro méér collegegeld, door een fout van het CBS. Hoe zit dat? Vier vragen en antwoorden

Omdat het Centraal Bureau voor de Statistiek de inflatie heeft overschat, betalen studenten komend studiejaar 105 euro meer dan dit jaar. Te veel, geeft het CBS toe. Kan de minister daar nog iets aan doen?

Afbeelding

Ondanks overvolle treinen gaat de eerste klas niet verdwijnen. Maar waarom niet?

De treinen zitten dag in dag uit ramvol. Toch is er vaak in drukke treinen nog ruimte, namelijk in de eerste klas. Wordt het niet tijd om het openbaar vervoer klassenvrij te maken? ‘Het is daar heel rustig en soms bijna leeg.’

Afbeelding

Het studentenhuis van Julia kreeg een energierekening van 3500 euro. ‘Onze buffer was op’

Het was een flinke financiële tegenvaller voor Julia van Buuren (21), die samen met vijftien andere studenten in het Utrechtse studentenhuis Akapella woont. Wat doe je als er een enorme energierekening op de mat valt?