Zorgen over populariteit houtstook door oplopen gasprijzen: ‘Help met isoleren van huizen’

Nieuws
De luchtkwaliteit zal deze herfst waarschijnlijk verslechteren, omdat veel Nederlanders een houtkachel hebben gekocht. Longarts Hans in ‘t Veen vindt dat de overheid aan zet is. Mensen helpen bij het isoleren van hun huis kan voorkomen dat ze hout gaan stoken.
Petra Noordhuis
maandag 1 augustus 2022 om 06:50
Houtsnippers en boomstammen in een fabriek van Graanul Invest, Europa's grootste houtpelletproducent.
Houtsnippers en boomstammen in een fabriek van Graanul Invest, Europa's grootste houtpelletproducent. beeld afp / Ivo Panasyuk

Rotterdam

De Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) ziet de verkoop van open haarden en pelletkachels sterk groeien. Sinds vorige zomer, toen de gasprijzen begonnen op te lopen, is de verkoop van hout- en pelletkachels met circa 30 procent gestegen, meldt de Volkskrant. Haardhout is vanwege de enorme vraag al moeilijk leverbaar. 

Longarts Hans in ‘t Veen van het Franciscus Gasthuis & Vlietland begrijpt dat mensen er ondanks de gastekorten en hoge energieprijzen behaaglijk bij willen zitten. ‘Maar dit is niet de juiste weg. Er komt met houtstook veel fijnstof vrij en kankerverwekkende stoffen: PAK’s, roet en teer. Als je geïmpregneerd hout of behandeld hout verbrandt, komen er ook nog andere sterk kan..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aangifte moslimorganisaties tegen Wiersma om schenden grondwet

Honderden moskeeën en islamitische organisaties uit het hele land hebben aangifte gedaan tegen minister Dennis Wiersma (Onderwijs). Wiersma word beschuldigd bewust gehandeld te hebben in strijd met de grondwet.

Afbeelding

Rechter slaat pijler onder asieldeal weg. ‘Van begin af aan was duidelijk dat dit niet mocht’

De rechter steekt een stokje voor een belangrijk element uit de omstreden asieldeal. Het vertragen van de gezinshereniging blijkt in strijd met de wet. ‘Honderden gezinsleden zijn inmiddels al gedupeerd.’

Afbeelding

‘Ook mensen met een beperking moeten hun rechten kunnen afdwingen’

Twee miljoen Nederlanders hebben een lichamelijke of verstandelijke beperking. Volgens het ‘VN-verdrag handicap’ moeten zij volledig toegang hebben tot rechtsbescherming. Maar vaak is dat niet zo. Wat moet er anders?

Afbeelding

Isala: geen belangenverstrengeling bij huur gebouwen

Het Zwolse ziekenhuis Isala meldt dat er geen sprake was van belangenverstrengeling bij de huur van een aantal gebouwen die deels in handen waren van cardiologen die daar werken.

Afbeelding

Frans ziekenhuis schrapt ingrepen na cyberaanval

Een ziekenhuisgroep in Versailles, in de buurt van Parijs, heeft operaties moeten afblazen en patiënten overgeplaatst nadat het afgelopen weekend werd getroffen door een cyberaanval, meldt het Franse ministerie van Volksgezondheid.

Afbeelding

Het WK wordt in Nederland slecht bekeken. Hoe komt dat?

Miljoenen mensen kijken naar de wedstrijden van het Nederlands elftal. Dat lijkt veel, maar het is aanzienlijk minder dan bij voorgaande WK’s en EK’s. ‘En dat terwijl iedereen met deze kou voor de buis zit.’