Zorgen over populariteit houtstook door oplopen gasprijzen: ‘Help met isoleren van huizen’

Nieuws
De luchtkwaliteit zal deze herfst waarschijnlijk verslechteren, omdat veel Nederlanders een houtkachel hebben gekocht. Longarts Hans in ‘t Veen vindt dat de overheid aan zet is. Mensen helpen bij het isoleren van hun huis kan voorkomen dat ze hout gaan stoken.
Petra Noordhuis
maandag 1 augustus 2022 om 06:50
Houtsnippers en boomstammen in een fabriek van Graanul Invest, Europa's grootste houtpelletproducent.
Houtsnippers en boomstammen in een fabriek van Graanul Invest, Europa's grootste houtpelletproducent. beeld afp / Ivo Panasyuk

Rotterdam

De Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) ziet de verkoop van open haarden en pelletkachels sterk groeien. Sinds vorige zomer, toen de gasprijzen begonnen op te lopen, is de verkoop van hout- en pelletkachels met circa 30 procent gestegen, meldt de Volkskrant. Haardhout is vanwege de enorme vraag al moeilijk leverbaar. 

Longarts Hans in ‘t Veen van het Franciscus Gasthuis & Vlietland begrijpt dat mensen er ondanks de gastekorten en hoge energieprijzen behaaglijk bij willen zitten. ‘Maar dit is niet de juiste weg. Er komt met houtstook veel fijnstof vrij en kankerverwekkende stoffen: PAK’s, roet en teer. Als je geïmpregneerd hout of behandeld hout verbrandt, komen er ook nog andere sterk kan..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Met noodpakket moet je je 48 uur kunnen redden’

Een waarschuwingsfluitje, lucifers in waterdichte verpakking, een EHBO-pakket en een radio op batterijen, afgestemd op de rampenzender; volgens de nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV) moet ieder huishouden het inslaan.

Afbeelding

Jongeren wandelden zich suf tijdens corona. Maar hoe blij worden ze nu nog van de geur van nat gras?

Ontspannen luisteren naar kwetterende vogels en de geur van nat gras opsnuiven tijdens een wandeling. Tijdens de coronapandemie ontdekte Nederland massaal het wandelen, ook jongeren tot 30 jaar. Bleef hun enthousiasme?

Afbeelding

Het aantal mensen met schurft neemt hard toe. ‘Ik wilde mijn vel er wel af scheuren’

Het aantal (jonge) patiënten met schurft steeg in de afgelopen maand tot recordhoogte. De huidziekte vormt een hardnekkig probleem, maar niet alle artsen zijn er bekend mee. Dat maakt opsporing in een vroeg stadium lastig.

Afbeelding

Zwembaden zijn gered met noodfonds: ‘Kaartje kost eigenlijk 20 tot 25 euro’

Niets wijst erop dat er zwembaden zijn die binnenkort de deuren moeten sluiten vanwege de hoge energieprijzen. Ze staan nog wel voor de uitdaging om te verduurzamen om ook op lange termijn open te kunnen blijven.

Afbeelding

Unicef waarschuwt: Vluchtelingenkinderen krijgen geen onderwijs, terwijl ze er wel recht op hebben

Mogelijk honderden vluchtelingenkinderen in de crisisopvang in Nederland volgen geen onderwijs, waarschuwt Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties. ‘Dit is schadelijk voor kinderen.’

Afbeelding

Hoe kun je voorkomen dat je overspannen raakt? Vijf vragen aan Michelle van Dusseldorp

Steeds meer mensen melden zich ziek op hun werk omdat ze overspannen zijn. Hoe kan het dat overspannenheid zo vaak voorkomt en wat kun je doen om het te voorkomen? ‘Je werkt om te kunnen spelen.’