Als het kabinet zwicht, is dat onvermijdelijk een signaal dat intimidatie loont

Achtergrond
Is Nederland verworden tot een boerenvrijstaat? De gebeurtenissen van deze week wijzen in die richting. De overheid heeft geen antwoord op de escalerende boerenprotesten. Het openbaar bestuur straalt angst en machteloosheid uit.
Yvonne Hofs / vk
zaterdag 30 juli 2022 om 04:24
Boeren staken deze week tijdens een protestactie langs de A50 mest en hooibalen in brand.
Boeren staken deze week tijdens een protestactie langs de A50 mest en hooibalen in brand. beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

Den Haag

Een aantal Tweede Kamerleden en ministers is het mikpunt van doodsbedreigingen. Burgemeesters die met het oog op de verkeersveiligheid omgekeerde Nederlandse vlaggen willen verwijderen, zien daar vanwege dreigementen van af. Aannemers en andere bedrijven die de vlaggen weghalen en de troep op snelwegen opruimen, durven zulke opdrachten niet meer aan te nemen, want ze worden bedreigd.

Voorzitter Sjaak van der Tak van landbouworganisatie LTO zegt op televisie dat een deel van zijn achterban zich niet meer durft uit te spreken. Veehouders die het niet eens zijn met de snelwegblokkades en die hun radicalere beroepsgenoten daarop aanspreken, worden geïntimideerd. Ze houden dus liever hun mond.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Stikstofexpert Wim de Vries: ‘Samenwerking is essentieel, zonder de boeren gaat het gewoon niet lukken’

Stikstofexpert Wim de Vries hoopt dat de aanbevelingen van ‘onafhankelijk gespreksleider’ Johan Remkes niet terzijde worden geschoven. Hij wijst er wel op dat we op korte termijn geen wonderen moeten verwachten.

Afbeelding

Hak sluit fabriek tijdelijk door hoge energieprijzen. Worden groenten deze winter onbetaalbaar?

De groenten van Hak worden komende maanden dertig procent duurder. Biologisch akkerbouwer Klaas Meine de Olde hoopt dat Nederlanders deze winter leren dat gezonde, verse groenten nu eenmaal een prijs hebben.

Afbeelding

Energietoeslag aanvragen als student, hoe doe je dat? Acht vragen en antwoorden

Door de hoge energiekosten komen steeds meer studenten in financiële problemen. In dit artikel lees je wanneer je in aanmerking komt voor energietoeslag en hoe je het geld aanvraagt.

Afbeelding

Minister Schouten presenteert gratis schoolontbijt voor kinderen die moeten leren op een lege maag

Op vijfhonderd basisscholen krijgen kinderen per direct elke dag gratis ontbijt. Daarmee wil minister Carola Schouten (Armoedebeleid) voorkomen dat kinderen van gezinnen in geldnood met honger naar school gaan.

Afbeelding

Remkes adviseert ontsnappingsclausule voor boeren die stikstofdoel in 2030 niet halen

Het kabinet moet zich blijven inzetten om de stikstofdoelen in 2030 te halen. Maar het doet er goed aan om een ontsnappingsclausule in te bouwen voor boeren die het niet lukt om op tijd hun stikstofuitstoot te verminderen.

Afbeelding

Topvrouw KLM wil sneller einde aan reizigerslimiet Schiphol

Schiphol zou tot uiterlijk het einde van het jaar een limiet op het aantal vertrekkende reizigers mogen hanteren. Dat vindt KLM-topvrouw Marjan Rintel. Ze dringt er bij de luchthaven op aan om de termijn te verkorten.