Als het kabinet zwicht, is dat onvermijdelijk een signaal dat intimidatie loont

Achtergrond
Is Nederland verworden tot een boerenvrijstaat? De gebeurtenissen van deze week wijzen in die richting. De overheid heeft geen antwoord op de escalerende boerenprotesten. Het openbaar bestuur straalt angst en machteloosheid uit.
Yvonne Hofs / vk
zaterdag 30 juli 2022 om 04:24 aangepast 10:01
Boeren staken deze week tijdens een protestactie langs de A50 mest en hooibalen in brand.
Boeren staken deze week tijdens een protestactie langs de A50 mest en hooibalen in brand. beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

Den Haag

Een aantal Tweede Kamerleden en ministers is het mikpunt van doodsbedreigingen. Burgemeesters die met het oog op de verkeersveiligheid omgekeerde Nederlandse vlaggen willen verwijderen, zien daar vanwege dreigementen van af. Aannemers en andere bedrijven die de vlaggen weghalen en de troep op snelwegen opruimen, durven zulke opdrachten niet meer aan te nemen, want ze worden bedreigd.

Voorzitter Sjaak van der Tak van landbouworganisatie LTO zegt op televisie dat een deel van zijn achterban zich niet meer durft uit te spreken. Veehouders die het niet eens zijn met de snelwegblokkades en die hun radicalere beroepsgenoten daarop aanspreken, worden geïntimideerd. Ze houden dus liever hun mond.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Help, mijn kind heeft overgewicht. Vijf tips van een kinderdiëtist. 'Een afslankdieet helpt niet'

Wat doe je als een kind om de haverklap om snoep vraagt of de hele dag binnen achter een schermpje zit? Vijf tips van een kinderdiëtist om overgewicht bij kinderen tegen te gaan.

Afbeelding

Wat als je ongeneeslijk ziek bent en het einde nadert? 'Ik merk dat sommige huisartsen euthanasie-moe zijn'

Wat is goede zorg voor een ongeneeslijk zieke? Hoe is het voor huisartsen om euthanasie uit te voeren? Zorg-ethicus Stef Groenewoud denkt erover na. 'Absurd dat we zo weinig registreren hoe het levenseinde verloopt.'

Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.

Afbeelding

Met de VVD het bos in: 'Prachtig toch? En hier valt nog geld mee te verdienen ook'

De VVD heeft zich lang verzet, maar onder druk van rechterlijke uitspraken zien de liberalen nu ook de noodzaak in van natuurbehoud. ‘Ik wil vooral vooruit kijken.’

Afbeelding

Last van klimaatangst? Met deze tips blijf je mentaal gezond. 'Iets doen helpt, hoe klein ook'

De klimaatcrisis is een wereldwijd probleem, waar je weinig invloed op hebt. Een sterk recept voor angstige en zelfs depressieve gevoelens, weten klimaatpsychologen. Zes tips om mentaal gezond te blijven.

Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.