Die bedreigers zijn geen boeren, zeggen ze in Oldebroek. ‘Dat zijn mensen, die hebben de kop gek’

Achtergrond
Het kleine Oldebroek is groot nieuws sinds de burgemeester zich uitsprak over de intimidaties aan haar adres. Hoe denken de inwoners van de Gelderse gemeente over de felle boerenprotesten?
Jarl van der Ploeg / vk
vrijdag 29 juli 2022 om 02:30
De Dorpskerk in Oldebroek, waar de burgemeester bedreigd is vanwege het weghalen van vlaggen van protesterende boeren.
De Dorpskerk in Oldebroek, waar de burgemeester bedreigd is vanwege het weghalen van vlaggen van protesterende boeren. beeld Freek van den Bergh

Oldebroek

De meerderheid is in Oldebroek niet zwijgend, ze is anoniem. Er zijn immers genoeg inwoners van het dorp waarvan de burgemeester deze week werd bedreigd die vinden dat de boerenprotesten een duidelijke grens hebben overschreden. Ze vinden het dumpen van asbest op snelwegen, laat staan het intimideren van bewindslieden, van de zotte.

Maar om dat nou met je naam en toenaam in de krant te zetten, dat is nu net weer een stapje te ver. Want ja, die bedreigingen, hè?

‘Het is ook een beetje de volksaard hier in de buurt. Liever niet te veel zeggen, want misschien wordt het verkeerd opgevat’, zegt burgemeester Tanja Haseloop-Amsing (VVD) van Oldebroek, die eerder deze week op zowel tv als in de Volkskrant vertelde meerdere bedrei..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Ambachtelijk werk heeft een imagoprobleem dat de overheid en de media te weinig aanpakken’

Vrouwen met een technisch, ambachtelijk beroep kom je minder vaak tegen dan mannen. Dat is jammer, vindt fotograaf Otto Kalkhoven (57). Hij zocht deze vrouwen op en legde ze vast in hun werkplaats.

Afbeelding

Verpleegkundigen die ín het verpleeghuis wonen: ‘Bij woonstichtingen kom ik nergens voor in aanmerking’

Aan betaalbare woningen en verplegingspersoneel is een tekort. Ouderenzorgorganisatie Warande wil in Zeist die problemen oplossen met een goedkope kamer voor verpleegkundigen, in het verpleeghuis.

Afbeelding

De SGP heeft schijt aan de schepping, zegt Johan Vollenbroek. ‘Blind voor de natuur’

Milieuactivist Johan Vollenbroek heeft haast, want hij heeft een missie: de wereld leefbaar achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. ‘Het gaat mij om het herstel van de natuur en een gezond leefklimaat.’

Afbeelding

door het plezier van onze kinderen tijdens een fotoshoot. Foto: Erica van Leeuwen

Afbeelding

CHE en Driestar gaan samen met middelbare scholen docenten opleiden

In 2030 moet iedereen die docent wil worden het vak voor een groot deel op die school zelf leren. Twee christelijke hogescholen gaan daarom nu al met tien scholen samenwerken bij het opleiden van docenten.

Afbeelding

‘Het is niet normaal dat je als vrouwelijke journalist wordt bedreigd’

Acht op de tien vrouwelijke journalisten hebben wel eens te maken gehad met bedreiging, agressie of intimidatie. ‘Dit mogen we nooit als normaal gaan zien.’