De tandartsbus kan voor kwetsbare kinderen een uitkomst zijn, maar juist zij zijn moeilijk te bereiken

Reportage
Kinderen uit kwetsbare groepen gaan vaak niet naar de tandarts, ook al is mondzorg voor minderjarigen gratis. Een tandartsbus langs scholen sturen kan soelaas bieden, denkt minister Schouten. Dat klinkt als een snelle oplossing, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan.
Wies de Gruijter / vk
donderdag 28 juli 2022 om 19:55
Tandarts Sofie Schroë: 'Alleen het zien van de wagens werkt soms al.'
Tandarts Sofie Schroë: 'Alleen het zien van de wagens werkt soms al.' beeld Marcel van den Bergh

Boxtel

Aan de vooravond van zijn militaire dienst bedacht Silvo Steenkamer, nu directeur van basisschool de Vorsenpoel in Boxtel, dat het tijd werd om ook eens naar de tandarts te gaan en zo de militaire keuring voor te zijn. Hij was 17 en ‘zwaar de klos’. Sindsdien is Steenkamer bang voor de tandarts. In tegenstelling tot zijn leerlingen, die opgewekt het trappetje van de hypermoderne schooltandartsbus op huppelen die aan de rand van het schoolplein geparkeerd staat.

grote steden

Hoewel mondzorg voor kinderen tot 18 jaar gratis is, gaat 1 op de 5 niet naar de tandarts, blijkt uit onderzoek van zorgcijferorganisatie Vektis. In grote steden zoals Rotterdam is dat zelfs 30 ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Iedereen ontdooit hier’: kinderen met psychische klachten worden behandeld in een knusse bus

Elke maandag verruilen kinderpsychiater Corine van Vliet en speltherapeut Clarie Dekker hun behandelkamers voor een gezellige bus. ‘Zonder de bus, had deze jongen geen behandeling gehad.’

Afbeelding

Hoe Zwarte Piet zijn kleur verloor: langzaam maar zeker verdween de schmink

Dit weekend viert Nederland weer Sinterklaas. Inmiddels gebeurt dit grotendeels zonder Zwarte Piet, want het hulpje van de Sint werd de afgelopen twaalf jaar langzaam maar zeker ontdaan van zijn zwarte schmink.

Afbeelding

Verzetsmensen waren ook queer, van kleur en soms aan de drugs, toont vernieuwd Verzetsmuseum

De leidraad van het vernieuwde Verzetsmuseum is dat ‘het’ verzet was niet zo duidelijk afgebakend als vaak is aangenomen. Daarom wordt het oude hokjesdenken rond verzetsdaden volledig losgelaten, zegt het museum.

Afbeelding

Nationale Ombudsman: verduurzamen huis vaak niet haalbaar door laag inkomen

Het lukt mensen met een laag inkomen niet om hun huis te verduurzamen. De energiehulp van de overheid die ze hard nodig hebben, bereikt veelal rijke huishoudens die zichzelf al kunnen redden, zegt de Nationale Ombudsman.

Afbeelding

Verenigde Staten maken zich op voor WK in eigen land, hoge verwachtingen voor ‘De Gouden Generatie’

Vandaag neemt Nederland het op tegen de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK Voetbal. Louis van Gaal sprak lovend over de tegenstander en diens visie. Wat kan het Nederlands elftal verwachten?

Afbeelding

Treinreizigers op een station. Het kabinet maakt 7,5 miljard euro vrij voor investeringen in infrastructuur, die vooral naar het spoor gaan. Het grootste gedeelte van dit geld komt terecht in de Randstad en Noord-Brabant.