Kunst kaart overconsumptie aan: ‘Oefening in empathie’

Interview
Het nieuwe kunstcentrum Radius in Delft wil ongemakkelijke vragen stellen bij de menselijke invloed op de aantasting van de leefomgeving. Het menselijk gedrag is diepgaand beïnvloed door de beschikbaarheid van fossiele brandstof.
Piet H. de Jong
woensdag 27 juli 2022 om 22:03 aangepast 09:47
Directeur van kunstcentrum Radius Niekolaas Johannes Lekkerkerk bij een opstelling waarbij van Zwitsers smeltwater waterstof gemaakt wordt.
Directeur van kunstcentrum Radius Niekolaas Johannes Lekkerkerk bij een opstelling waarbij van Zwitsers smeltwater waterstof gemaakt wordt. beeld Dirk Hol

Delft

Vandaag is het Earth Overshoot Day, de dag waarop alle biologische hulpbronnen zijn verbruikt die de aarde de mensheid in een jaar geeft. Telkens schuift de datum verder naar voren. De rest van dit jaar leven we op de pof. Wie zich een voorstelling wil maken hoe het zo ver is gekomen kan goed terecht in Radius, het Delftse ‘Centrum voor Hedendaagse Kunst en Ecologie’. De lopende tentoonstellingen laten zien hoezeer de mensheid afhankelijk is geworden van fossiele brandstof.

Het centrum is gevestigd in een rijksmonument, in een ondergronds waterbassin dat onderdeel is van de in 1865 gebouwde watertoren met pomphuis. Educatiemedewerker Fleur Knops vertelt hoe het bassin ooit diende als opslag voor drinkwater, omdat het bassin boven in ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Extra geld voor rekenen en lezen 'lost niet alles op'

De onderwijssector is blij dat onderwijsminister Dennis Wiersma geld uittrekt voor het verbeteren van de basisvaardigheden van leerlingen, zoals lezen, schrijven en rekenen. Maar daarmee zijn de problemen nog niet opgelost, benadrukt de branche.

Afbeelding

Lijn na lijn knabbelt Arriva aan de macht van de NS. Nu gaat het voor de hoofdprijs

Met een rechtszaak doet spoorvervoerder Arriva zijn kansrijkste poging om toegang te krijgen tot het hoofdrailnet, waar de NS alleenheerser is. Wie is deze uitdager, die buiten de Randstad al een sterke positie heeft?

Afbeelding

Inspectie wil beroepsverbod voor christelijke psycholoog Kees Roest: 'Er is ernstige schade toegebracht'

Patiënten knuffelen, op schoot laten zitten en bovenop ze liggen: volgens psycholoog Kees Roest hoort het bij zijn therapie. De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is er klaar mee en eist een beroepsverbod.

Afbeelding

Je kind tracken, waarom zou je dat doen? 'De tracker is een verlengstuk van papa of mama'

Het lijkt de ideale manier om je basisschoolkind de ruimte te geven om op pad te gaan: je geeft hem een gps-tracker, waarmee je hem als ouder in de gaten kunt houden. Maar is dat wel zo'n goed idee?

Afbeelding

Utrechtse speeltuinstrijd krijgt polderoplossing: het aantal toestellen wordt gehalveerd

In de Utrechtse binnenstad zorgt een piepkleine speeltuin al jaren voor gedoe tussen buren. ‘Ouders zitten luidkeels te bellen.’ De oplossing van de gemeente: halvering van het aantal speeltoestellen.

Afbeelding

Baas Gerrit Huijskens betaalde zijn arbeiders heel weinig, en dat kwam hem heel duur te staan

De aanleg van het Noordhollands Kanaal bij Akersloot ging precies twee eeuwen geleden gepaard met een orgie van geweld. Tieleman van den Dungen deinsde nergens voor terug.