Etappe 6 - Via omwegen naar het paradijs - zo is het niet alleen in Zuidwest-Drenthe

Reportage
Vlak voor de Johannes Postkazerne in Havelte steekt een damhert de drukke N353 over. De bestuurder die met zijn busje komt aan razen, houdt even het gas in. Het hert vindt een veilig heenkomen in het maisveld aan de andere kant van de weg. Het dier is niet de eerste van zijn soort op de route. Wie rond de provinciegrens tussen Friesland en Drenthe om zich heen kijkt, kan zomaar een hert zien lopen in het veld.
Aaldert van Soest Aaldert van Soest
maandag 25 juli 2022 om 21:37
Folkert Sterkenburgh voor het land waarop hij zijn dode schapen vond.
Folkert Sterkenburgh voor het land waarop hij zijn dode schapen vond. beeld nd

Folkert Sterkenburgh uit Katlijk heeft overlast van de vele damherten, want ze eten de planten in zijn tuin op. ‘Kijk’, wijst hij naar zijn voortuin. ‘Ze zijn hier vannacht nog geweest, je ziet daar de sporen staan.’ Op dit moment hebben ze het gemunt op zijn dahlia’s. Viooltjes hoeft hij ook niet zijn tuin te zetten. ‘Die vinden ze heerlijk. Maar afrikaantjes hoeven ze niet.’ 

Het is rond het middaguur, als ik bij Sterkenburgh aanbel. Achter zijn hoeve heb ik schapen gespot. En ruim een jaar geleden meldden Friese media dat in Katlijk een paar schapen waren gegrepen door een wolf. Sterkenburgh blijkt één van de getroffenen te zijn. Hij nodigt me binnen en vertelt: ‘Op een zondagmorgen was de wolf hier de weg overgestoken en gefilmd door ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

Etappe 20 - Stap uit je bubbel en ervaar de schoonheid van het verschil

Verslaggevers van het Nederlands Dagblad fietsen deze zomer in estafette door Nederland en doen verslag van hun belevenissen. In de 20e en laatste etappe fietst Annegina Randewijk.

Afbeelding

Etappe 19 - Investeren in grond voor biodiversiteit

Verslaggevers van het Nederlands Dagblad fietsen deze zomer in estafette door Nederland en doen verslag van hun belevenissen. In de 19e etappe fietst Sjirk Kuijper.

Collage van achtergelaten strandspeelgoed op de route van Alexander Dommerholt.

Etappe 18 - Hoe erg is het afvalprobleem op het strand van Scheveningen?

Verslaggevers van het Nederlands Dagblad fietsen deze zomer in estafette door Nederland en doen verslag van hun belevenissen. In de 18e etappe fietst Alexander Dommerholt.

Alejandro bij de Essalam Moskee. Hij is 'een beetje moslim'.

Etappe 17 - Maanden in de Turkse gevangenis, maar nu is hij vrachtwagenchauffeur

Verslaggevers van het Nederlands Dagblad fietsen deze zomer in estafette door Nederland en doen verslag van hun belevenissen. In de 17e etappe fietst Remco van Mulligen met zijn zoon Daan.

Roel van Aanholt (30) legt me uit dat dit redoutes zijn: oude veldschansen.

Etappe 16 - De vraag tussen Breda en Gorinchem: wat zien we graag verdwijnen?

Verslaggevers van het Nederlands Dagblad fietsen deze zomer in estafette door Nederland en doen verslag van hun belevenissen. In de 16e etappe fietst Margot Berends.

Laura van Esch wil met haar boerderijwinkel de kloof tussen boer en consument overbruggen.

Etappe 15 - Laura wil consumenten in aanraking brengen met het boerenleven

Verslaggevers van het Nederlands Dagblad fietsen deze zomer in estafette door Nederland en doen verslag van hun belevenissen. In de 15e etappe fietst Jort van Slooten.