Hoogleraar over tekorten aan water: ‘We stevenen af op een ramp’

Achtergrond
Als niet snel gewerkt gaat worden aan een oplossing voor watertekorten, stevenen we af op een ramp, zegt hoogleraar Ecologisch Waterbeheer Piet Verdonschot. ‘Dit is echt een onhoudbare situatie.’
Niels van den Bovenkamp
donderdag 21 juli 2022 om 17:39 aangepast 19:39
Het gemaal de Aanvoerder in de Leidsche Rijn is in werking gezet. Het is droog in Nederland en de zoetwateraanvoer is laag. Het gemaal de Aanvoerder pompt zoetwater uit het Amsterdam-Rijnkanaal naar het westen van Nederland.
Het gemaal de Aanvoerder in de Leidsche Rijn is in werking gezet. Het is droog in Nederland en de zoetwateraanvoer is laag. Het gemaal de Aanvoerder pompt zoetwater uit het Amsterdam-Rijnkanaal naar het westen van Nederland. beeld anp / Ramon van Flymen

Hoe staat het er op dit moment voor met onze watervoorraad?

‘Slecht. In langere periodes van droogte, zoals we die de laatste jaren steeds vaker hebben, zie je dat we tekortkomen. Er kan dan geen beregening meer worden toegepast, de grondwaterstand daalt te ver, dijken vertonen scheuren en woningen lopen schade door indroging. We proberen dat te compenseren met tijdelijke oplossingen, terwijl we een langetermijnoplossing nodig hebben.’ 


Piet Verdonschot: ‘Veel regenwater kunnen we benutten voor het besproeien van tuinen, het wassen van auto’s en zelfs voor het douchen.’ - beeld Jeroen Oerlemans

Water lijkt een oneindige bron, hoe komt het dat er de laatste jaren toch telkens watertekort dreigt in Nederland?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïners sneller aan het werk dan erkende vluchtelingen 'Het is bureaucratische discriminatie'

46 procent van de gevluchte Oekraïners in Nederland is inmiddels in loondienst, zo maakte het CBS woensdag bekend. Hoe kan het dat erkende vluchtelingen dan vaak jarenlang in de bijstand zitten? Voormalig Triodos-bankman Raphaël Nouwen zocht het uit.

Afbeelding

Drie zorgmedewerkers met long covid doen hun verhaal: 'Ik leef nu als een 80-jarige'

Zorgmedewerkers met long covid reageren kritisch op de plannen van het kabinet om hen te compenseren. En omdat lang niet iedereen hiervoor in aanmerking komt, klinkt ook de roep: en ik dan?

Afbeelding

Dit hertenkamp zal verdwijnen – tot ongenoegen van beheerder én buurtgenoten

Al meer dan vijftig jaar is het hertenkamp in Mijdrecht een belangrijke sociale ontmoetingsplek. Toch heeft het geen lange toekomst meer voor zich vanwege gevaar op letselschade bij mensen.

Afbeelding

Verwarming lager, meer schimmel in huis: 'Haal trekker door de badkamer en kook met deksel op de pan'

Dat Nederlanders de verwarming massaal lager hebben gezet, lijkt te leiden tot meer gevallen van schimmel in huis. Dat is niet zonder gevaar voor de gezondheid. Hoe kun je schimmel het beste voorkomen?

Afbeelding

Nederland met schrik vrij na geïsoleerde uitbraak gekkekoeienziekte

Het is dus géén uitbraak. Met een haast hoorbare zucht van opluchting constateerden onderzoekers woensdagmiddag dat het geval van gekkekoeienziekte dat eerder die dag werd aangetroffen, een geïsoleerde uitbraak was.

Afbeelding

De A12 als nieuwe demonstratiehotspot? 'We hebben te maken met klimaatextremisten'

Demonstreren door de A12 in Den Haag voor onbepaalde tijd te blokkeren, moet dat kunnen? De lokale VVD spreekt van ‘ontwrichting’ en ‘terroristische misdrijven’.