Tata Steel gaat in IJmuiden sneller aan de slag met vergroensplannen

Nieuws
Tata Steel gaat zijn vergroeningsplannen voor het hoogovencomplex in IJmuiden sneller in de praktijk brengen en wil al voor 2030 een installatie in bedrijf hebben die werkt op waterstof. Dat volgt uit nieuwe afspraken die het staalconcern heeft gemaakt met de Nederlandse overheid.
anp
zaterdag 16 juli 2022 om 04:22 aangepast 08:06
Kooksfabriek van Tata Steel.
Kooksfabriek van Tata Steel. beeld anp / Jeffrey Groeneweg

Den Haag

In een intentieverklaring spreekt het bedrijf de ambitie uit om al in 2045 volledig klimaatneutraal te zijn. Volgens een woordvoerster was het eerder nog de bedoeling om in 2050 zover te zijn. Ook is Tata Steel van plan om in 2030 al 5 megaton minder CO2 uit te stoten.

De onderneming gaat verder onderzoeken hoe het de nadelige gevolgen voor het milieu en de gezondheid van omwonenden al voor 2030 kan beperken. Onder meer wordt onderzocht of de zeer vervuilende Kooksfabriek 2 al eerder dicht kan.

Tata Steel kondigde in september al aan in Nederland bij zijn staalproductie over te stappen op aardgas en uiteindelijk op waterstof. Daarmee kan net zo goed staal gemaakt worden als met kolen, maar het zorgt wel voor minder uitstoot van CO2 en..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Ambachtelijk werk heeft een imagoprobleem dat de overheid en de media te weinig aanpakken’

Vrouwen met een technisch, ambachtelijk beroep kom je minder vaak tegen dan mannen. Dat is jammer, vindt fotograaf Otto Kalkhoven (57). Hij zocht deze vrouwen op en legde ze vast in hun werkplaats.

Afbeelding

Verpleegkundigen die ín het verpleeghuis wonen: ‘Bij woonstichtingen kom ik nergens voor in aanmerking’

Aan betaalbare woningen en verplegingspersoneel is een tekort. Ouderenzorgorganisatie Warande wil in Zeist die problemen oplossen met een goedkope kamer voor verpleegkundigen, in het verpleeghuis.

Afbeelding

De SGP heeft schijt aan de schepping, zegt Johan Vollenbroek. ‘Blind voor de natuur’

Milieuactivist Johan Vollenbroek heeft haast, want hij heeft een missie: de wereld leefbaar achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. ‘Het gaat mij om het herstel van de natuur en een gezond leefklimaat.’

Afbeelding

door het plezier van onze kinderen tijdens een fotoshoot. Foto: Erica van Leeuwen

Afbeelding

CHE en Driestar gaan samen met middelbare scholen docenten opleiden

In 2030 moet iedereen die docent wil worden het vak voor een groot deel op die school zelf leren. Twee christelijke hogescholen gaan daarom nu al met tien scholen samenwerken bij het opleiden van docenten.

Afbeelding

‘Het is niet normaal dat je als vrouwelijke journalist wordt bedreigd’

Acht op de tien vrouwelijke journalisten hebben wel eens te maken gehad met bedreiging, agressie of intimidatie. ‘Dit mogen we nooit als normaal gaan zien.’