Boer in top 10 met meeste zelfdodingen per sector: ‘De keuze om te stoppen met de boerderij is soms te groot’

Nieuws
De agrarische sector behoort tot de top 10 van sectoren waarin de meeste zelfdodingen plaatsvinden. Uit onderzoek van Stichting 113 en LTO Nederland dat binnenkort gepubliceerd wordt, blijkt dat het aantal zelfdodingen onder agrariërs nog steeds hoger ligt dan het landelijk gemiddelde van 10,6 mensen per 100.000.
Berendien Tetelepta Alexander Dommerholt
vrijdag 15 juli 2022 om 11:59 aangepast 19:37
Een boer in het veld
Een boer in het veld beeld Getty Images/iStockphoto

In 2016 was het gemiddelde suïcide cijfer onder boeren 17 op de 100.000. Volgens de onderzoekers zullen we in de nieuwe cijfers eenzelfde beeld zien. Los van de beroepsgroepen is het aantal zelfdodingen in landelijke regio’s sowieso hoger dan in de stedelijke gebieden. Vooral Zuidwest-Drenthe en Zeeuws-Vlaanderen zien bovengemiddeld veel suïcide. 

Ook andere Europese landen zien bovengemiddeld veel zelfdodingen onder boeren. In Frankrijk beneemt elke 2 dagen een boer zich het leven.

Cultureel antropoloog Lizzy van Leeuwen deed onderzoek naar zelfdoding onder boeren en schreef er het boek De Hanenbalken over. ‘Ik heb er 2,5 jaar over gedaan om boerengezinnen te vinden die wilden vertellen over een zelfdoding binnen de fam..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Selfie-spots moeten van 'instagrammable' Keukenhof een ervaring à la Disneyworld maken

Op de foto al schommelend tussen de tulpen, lelies en palmbladen: dit jaar heeft de Keukenhof vol ingezet op selfie-spots om het oubollige imago voorgoed van zich af te schudden.

Afbeelding

Huisarts Güven Yildiz: 'De patiënt heeft iets van me afgepakt, opeens lag ik op de grond, heel kwetsbaar'

Eind februari werd huisarts Güven Yildiz aangevlogen door een patiënt. Haar geval staat niet op zichzelf: zorgverleners kampen al veel langer met toenemende agressie. ‘Het heeft me gekrenkt. Wie beschermt de hulpverlener?’

Afbeelding

Huub Stapel

Afbeelding

Recordbesparing op gasverbruik in afgelopen winter, ondanks het prijsplafond

Nederlanders hebben in de afgelopen winter een record-besparing op hun energieverbruik gevestigd. Ondanks het prijsplafond dat vanaf begin dit jaar geldt, is de daling van het aardgasverbruik na 1 januari doorgezet.

Afbeelding

Naar een tv kijken is gezonder dan een schermpje op schoot. 'Kinderen bewegen dan net iets meer'

Je kind achter een schermpje zetten is niet per definitie schadelijk, zolang je het kunt inkaderen, zeggen experts. Maar hoe zorg je als ouder voor een gezonde balans?

Afbeelding

De elektrische Kever is in aantocht: een wagen zonder uitlaat wordt bereikbaar voor het volk

De eerste tien jaar elektrisch rijden waren prestigieus, protserig en vet gesubsidieerd. Maar binnenkort komt VW met een echte volkswagen zonder brandstoftank en uitlaat. De e-auto wordt langzaamaan duurzaam.