Boer in top 10 met meeste zelfdodingen per sector: ‘De keuze om te stoppen met de boerderij is soms te groot’

Nieuws
De agrarische sector behoort tot de top 10 van sectoren waarin de meeste zelfdodingen plaatsvinden. Uit onderzoek van Stichting 113 en LTO Nederland dat binnenkort gepubliceerd wordt, blijkt dat het aantal zelfdodingen onder agrariërs nog steeds hoger ligt dan het landelijk gemiddelde van 10,6 mensen per 100.000.
Berendien Tetelepta Alexander Dommerholt
vrijdag 15 juli 2022 om 11:59 aangepast 19:37
Een boer in het veld
Een boer in het veld beeld Getty Images/iStockphoto

In 2016 was het gemiddelde suïcide cijfer onder boeren 17 op de 100.000. Volgens de onderzoekers zullen we in de nieuwe cijfers eenzelfde beeld zien. Los van de beroepsgroepen is het aantal zelfdodingen in landelijke regio’s sowieso hoger dan in de stedelijke gebieden. Vooral Zuidwest-Drenthe en Zeeuws-Vlaanderen zien bovengemiddeld veel suïcide. 

Ook andere Europese landen zien bovengemiddeld veel zelfdodingen onder boeren. In Frankrijk beneemt elke 2 dagen een boer zich het leven.

Cultureel antropoloog Lizzy van Leeuwen deed onderzoek naar zelfdoding onder boeren en schreef er het boek De Hanenbalken over. ‘Ik heb er 2,5 jaar over gedaan om boerengezinnen te vinden die wilden vertellen over een zelfdoding binnen de fam..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Met noodpakket moet je je 48 uur kunnen redden’

Een waarschuwingsfluitje, lucifers in waterdichte verpakking, een EHBO-pakket en een radio op batterijen, afgestemd op de rampenzender; volgens de nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV) moet ieder huishouden het inslaan.

Afbeelding

Jongeren wandelden zich suf tijdens corona. Maar hoe blij worden ze nu nog van de geur van nat gras?

Ontspannen luisteren naar kwetterende vogels en de geur van nat gras opsnuiven tijdens een wandeling. Tijdens de coronapandemie ontdekte Nederland massaal het wandelen, ook jongeren tot 30 jaar. Bleef hun enthousiasme?

Afbeelding

Het aantal mensen met schurft neemt hard toe. ‘Ik wilde mijn vel er wel af scheuren’

Het aantal (jonge) patiënten met schurft steeg in de afgelopen maand tot recordhoogte. De huidziekte vormt een hardnekkig probleem, maar niet alle artsen zijn er bekend mee. Dat maakt opsporing in een vroeg stadium lastig.

Afbeelding

Zwembaden zijn gered met noodfonds: ‘Kaartje kost eigenlijk 20 tot 25 euro’

Niets wijst erop dat er zwembaden zijn die binnenkort de deuren moeten sluiten vanwege de hoge energieprijzen. Ze staan nog wel voor de uitdaging om te verduurzamen om ook op lange termijn open te kunnen blijven.

Afbeelding

Unicef waarschuwt: Vluchtelingenkinderen krijgen geen onderwijs, terwijl ze er wel recht op hebben

Mogelijk honderden vluchtelingenkinderen in de crisisopvang in Nederland volgen geen onderwijs, waarschuwt Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties. ‘Dit is schadelijk voor kinderen.’

Afbeelding

Hoe kun je voorkomen dat je overspannen raakt? Vijf vragen aan Michelle van Dusseldorp

Steeds meer mensen melden zich ziek op hun werk omdat ze overspannen zijn. Hoe kan het dat overspannenheid zo vaak voorkomt en wat kun je doen om het te voorkomen? ‘Je werkt om te kunnen spelen.’