Slechts veertig procent van de Nederlanders na coronabesmetting in volledige isolatie

Nieuws
Nederlanders vinden het lastig om vijf dagen in isolatie te gaan na een positieve coronatest. Slechts veertig procent leeft dat advies volledig na. Intussen groeit de bezorgdheid over het virus.
Hans-Lukas Zuurman
donderdag 14 juli 2022 om 21:16
Lang niet iedereen houdt zich aan de voorschriften na een positieve coronatest.
Lang niet iedereen houdt zich aan de voorschriften na een positieve coronatest. beeld anp / Robin Utrecht

Bilthoven

Dat blijkt uit het laatste gedragsonderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat eind juni werd uitgevoerd onder een representatieve groep van 5158 Nederlanders.

Na een betrekkelijk rustige periode stijgt het aantal coronabesmettingen de laatste tijd weer. Medio mei lag het gemiddelde op 1300 per dag. Intussen testten afgelopen zeven dagen gemiddeld 6200 mensen per dag positief op corona, blijkt uit de jongste RIVM-cijfers. Er gelden op dit moment bijna geen coronamaatregelen, wel geeft de overheid zes gedragsadviezen om het virus binnen de perken te houden. Uit de gedragsmonitor van het RIVM blijkt dat voor vier daarvan - vergeleken met de vorige meting (24-30 mei) - het draagvlak is gestegen. Het ga..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verzetsmensen waren ook queer, van kleur en soms aan de drugs, toont vernieuwd Verzetsmuseum

De leidraad van het vernieuwde Verzetsmuseum is dat ‘het’ verzet was niet zo duidelijk afgebakend als vaak is aangenomen. Daarom wordt het oude hokjesdenken rond verzetsdaden volledig losgelaten, zegt het museum.

Afbeelding

Nationale Ombudsman: verduurzamen huis vaak niet haalbaar door laag inkomen

Het lukt mensen met een laag inkomen niet om hun huis te verduurzamen. De energiehulp van de overheid die ze hard nodig hebben, bereikt veelal rijke huishoudens die zichzelf al kunnen redden, zegt de Nationale Ombudsman.

Afbeelding

Verenigde Staten maken zich op voor WK in eigen land, hoge verwachtingen voor ‘De Gouden Generatie’

Vandaag neemt Nederland het op tegen de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK Voetbal. Louis van Gaal sprak lovend over de tegenstander en diens visie. Wat kan het Nederlands elftal verwachten?

Afbeelding

Treinreizigers op een station. Het kabinet maakt 7,5 miljard euro vrij voor investeringen in infrastructuur, die vooral naar het spoor gaan. Het grootste gedeelte van dit geld komt terecht in de Randstad en Noord-Brabant.

Afbeelding

Pepernoten op z’n Italiaans, van Sarena

Verwarm de oven voor op 190°C. Maal de amandelen samen met de poedersuiker in de keukenmachine fijn. Voeg de eiwitten en het bittere-amandelextract toe en pulseer kort tot een glad mengsel.

Afbeelding

Conny Rijken strijdt tegen mensenhandel. ‘Soms moet iemand gedwongen organen afstaan’

Conny Rijken is de nieuwe nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen. Ze mist de publieke verontwaardiging van Nederland over arbeidsuitbuiting in ‘Qatar’.