Honderd trekkers demonstreren kort bij aanmeldcentrum Ter Apel

Nieuws
Een honderdtal trekkers verzamelde zich donderdagmiddag bij het centrale aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. De boeren waren rond 15.00 in Ter Apel, om 16.00 uur was de laatste trekker weer vertrokken. De boeren meldden zich in Ter Apel omdat ze zich "niet meer welkom voelen", aldus een woordvoerder. Bij deze groep waren volgens de organisatie ook tientallen boeren uit Duitsland die hun Nederlandse collega's wilden steunen in hun verzet.
anp
donderdag 14 juli 2022 om 15:19 aangepast 16:25
Afbeelding
beeld anp

De boeren hadden zich eerder op de dag verzameld op het erf bij een boer in het dorp Bourtange, ook in de gemeente Westerwolde. Vervolgens ging de groep per trekker naar Ter Apel. De boeren zijn niet het terrein van het aanmeldcentrum opgegaan en stonden geparkeerd in de berm van een weg die langs het aanmeldcentrum loopt.

Een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) liet weten dat mensen bij het aanmeldcentrum "vrij overdonderd" waren toen de trekkers arriveerden. "Inmiddels is de sfeer weer rustig", aldus de woordvoerster. De demonstratie heeft volgens het COA tot dusver geen invloed gehad op het aanmeldproces voor mensen die buiten aan het wachten zijn.

Ludieke actie

De boeren begrijpen dat de situatie in Ter Apel penibel is vanwege de drukte bij het aanmeldcentrum. "We wilden ons dan ook niet daadwerkelijk allemaal aanmelden. We zien het als een ludieke actie, om een statement mee te maken", aldus de woordvoerder.

Volgens de organisatie reden ongeveer zeventig trekkers uit Duitsland mee met de groep, onder meer uit Bremen. Tenminste één Duitse boer heeft symbolisch asiel aangevraagd bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). "Zij willen ons ook ondersteunen in onze strijd tegen de overheid", aldus de woordvoerder. Daarmee doelt hij op het stikstofbeleid van het kabinet, waar al weken boerenprotesten tegen zijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

50 Oranjesupporters op kosten van Qatar naar het WK in ruil voor positieve berichten op social media

Amnesty International vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat een groep van vijftig Oranjesupporters op kosten van de regering van Qatar naar het WK voetbal gaat in ruil voor positieve berichten over het toernooi op sociale media.

Afbeelding

Prinses Amalia kan huis niet meer uit door bedreigingen

Prinses Amalia kan vanwege veiligheidsredenen haar huis "eigenlijk" niet uit. Dat vertelden koning Willem-Alexander en koningin Máxima donderdag tijdens het persmoment van hun staatsbezoek in Zweden.

Afbeelding

Coöperatie Laatste Wil eist van Staat ‘recht op regie’ bij levenseinde

Voor de rechtbank in Den Haag is maandag een zaak begonnen over het recht op regie bij het eigen levenseinde, en de hulp van anderen daarbij. De zaak is tegen de Staat aangespannen door de Coöperatie Laatste Wil (CLW).

Afbeelding

Topvrouw KLM wil sneller einde aan reizigerslimiet Schiphol

Schiphol zou tot uiterlijk het einde van het jaar een limiet op het aantal vertrekkende reizigers mogen hanteren. Dat vindt KLM-topvrouw Marjan Rintel. Ze dringt er bij de luchthaven op aan om de termijn te verkorten.

Afbeelding

Donny M. bekent ontvoeren, misbruiken, toedienen drugs en doden van 9-jarige Gino

Donny M. bekent dat hij de 9-jarige Gino op 1 juni heeft ontvoerd uit Kerkrade, hem seksueel heeft misbruikt, hem drugs heeft toegediend en hem daarna heeft gedood.

Afbeelding

Herfstweer met flinke buien in aantocht

Vanaf donderdag wordt het koeler en vanaf vrijdag breekt er een periode met "echt herfstweer" aan, aldus Weer.nl. Dat betekent buien, flinke wind en op zondag zelfs een temperatuur tussen de 12 en 15 graden.