Rutte voert emotioneel gesprek met kritische boeren in Leusden

Nieuws
Op een melkveehouderij in Leusden sprak premier Mark Rutte woensdag met een groep boeren over de stikstofplannen van het kabinet. De boeren waren uiterst kritisch, zegt de premier na afloop, en de emoties waren "enorm".
anp
woensdag 13 juli 2022 om 12:59
Premier Mark Rutte spreekt met boeren over de stikstofplannen tijdens een bezoek aan een boerderij.
Premier Mark Rutte spreekt met boeren over de stikstofplannen tijdens een bezoek aan een boerderij. beeld anp / Koen van Weel

Het gesprek, waar ook onder anderen pluimveehouders uit de buurt van Barneveld bij aanschoven, is het eerste in een reeks gesprekken op het boerenerf die Rutte wil houden. De premier sprak naar eigen zeggen met "mensen die zeer kritisch zijn op wat het kabinet nu aan het doen is. Daarom was het ook zo'n goed gesprek."

Daarbij liepen de emoties hoog op. Rutte gaf aan de zorgen en onzekerheid waarmee boeren kampen niet weg te kunnen nemen. "Ik ben hier om die zorgen aan te horen, maar ook om welke ideeën er zijn, welke plannen er zijn." Veel boeren reageerden ziedend op het stikstofkaartje dat het kabinet vorige maand publiceerde. Daarin staat per gebied vast met hoeveel procent de stikstofuitstoot omlaag moet.

Suggesties

Hoewel de provincies dit het komende jaar gaan uitwerken, is duidelijk dat in sommige gebieden veel minder vee kan worden gehouden. Overigens heeft Rutte in het gesprek herhaald dat de stikstofdoelen blijven staan. "We hebben te maken met een rechterlijke uitspraak."

De aanwezige boeren zelf kwamen met "heel veel" suggesties om meer perspectief te bieden aan de boeren die wel doorgaan. "Een heel belangrijke is gewoon een eerlijke prijs", aldus de premier. Hij wil verder niet zeggen welke concrete suggesties worden gedaan. Belangrijk is vooral dat boeren die straks minder vee houden "een goede toekomst hebben en een eerlijke prijs betaald krijgen. En wat dat ook betekent voor de supermarkt en de hele tussenhandel".

Johan Remkes

De veehouderij die Rutte bezocht is ook juist een bedrijf dat groen wil boeren, met zonnepanelen en duurzame stallen.

Naast de gesprekken die Rutte voert met boerenbedrijven, gaat het kabinet samen met onder anderen provincies ook in gesprek met boerenorganisaties. Die gesprekken zullen later in het jaar beginnen onder leiding van Johan Remkes. Remkes werd recent aangewezen als gespreksleider en begint woensdag met zijn voorbereidingen, hoewel veel boerenorganisaties al gezegd hebben niet met hem om de tafel te willen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Asieldeal lost crisis (nog) niet op: Van der Burg schiet zelf ook tekort

Meer dan duizend asielzoekers kunnen het komend halfjaar terecht op het evenemententerrein naast Walibi. Het is een opsteker voor staatssecretaris Van der Burg in een week waarin het vooral misgaat op asielgebied.

Afbeelding

Stikstofbemiddelaar Johan Remkes presenteert bevindingen: ‘Vroeg en stevig is belangrijker dan precies op tijd’

Zowel bij de agrarische sector als het kabinet zal zijn stikstofadvies niet met gejuich zijn ontvangen, denkt Johan Remkes. De stikstofpaus deelde woensdag zijn bevindingen nadat hij wekenlang sprak met boeren, politici en juridische experts.

Afbeelding

Stikstofexpert Wim de Vries: ‘Samenwerking is essentieel, zonder boeren gaat het gewoon niet lukken’

Stikstofexpert Wim de Vries hoopt dat de aanbevelingen van ‘onafhankelijk gespreksleider’ Johan Remkes niet terzijde worden geschoven. Hij wijst er wel op dat we op korte termijn geen wonderen moeten verwachten.

Afbeelding

Hak sluit fabriek tijdelijk door hoge energieprijzen. Worden groenten deze winter onbetaalbaar?

De groenten van Hak worden komende maanden dertig procent duurder. Biologisch akkerbouwer Klaas Meine de Olde hoopt dat Nederlanders deze winter leren dat gezonde, verse groenten nu eenmaal een prijs hebben.

Afbeelding

Energietoeslag aanvragen als student, hoe doe je dat? Acht vragen en antwoorden

Door de hoge energiekosten komen steeds meer studenten in financiële problemen. In dit artikel lees je wanneer je in aanmerking komt voor energietoeslag en hoe je het geld aanvraagt.

Afbeelding

Minister Schouten presenteert gratis schoolontbijt voor kinderen die moeten leren op een lege maag

Op vijfhonderd basisscholen krijgen kinderen per direct elke dag gratis ontbijt. Daarmee wil minister Carola Schouten (Armoedebeleid) voorkomen dat kinderen van gezinnen in geldnood met honger naar school gaan.