Radicale maatregel: Utrecht reserveert zes weken lang alle sociale huurwoningen voor statushouders

Nieuws
Alle sociale huurwoningen in Utrecht gaan vanaf 1 augustus gedurende zes weken uitsluitend naar vluchtelingen met een verblijfsvergunning die wachten op een huis. Met die opmerkelijke inhaalslag probeert Utrecht bij te dragen aan een oplossing voor de crisis in de asielopvang.
Peter de Graaf / vk
woensdag 13 juli 2022 om 09:43
Elke gemeente is verplicht statushouders te huisvesten, maar door het grote tekort aan beschikbare en passende sociale huurwoningen loopt Utrecht flink achter op die taakstelling.
Elke gemeente is verplicht statushouders te huisvesten, maar door het grote tekort aan beschikbare en passende sociale huurwoningen loopt Utrecht flink achter op die taakstelling. beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

Het gaat om 490 statushouders, die in deze korte periode vrijwel allemaal zullen worden gehuisvest. Met die onorthodoxe maatregel hoopt Utrecht zo snel mogelijk aan zijn wettelijke taakstelling voor de huisvesting van statushouders voor dit jaar te voldoen. Ook wordt de achterstand van vorig jaar ingehaald.

‘We kiezen voor de korte klap. Het doet even zeer, maar daarna kunnen we snel weer overgaan naar normaal’, zegt wethouder voor Asiel en Integratie Rachel Streefland (ChristenUnie). ‘Radicale tijden vragen om radicale oplossingen’, aldus haar PvdA-collega Dennis de Vries van Wonen.

Wachttijd is nu elf jaarNormaliter gaat 70 procent van de vrijkomende corporatiewoningen naar reguliere woningzoekenden en 30 procent naar bijzondere of kwetsbar..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Treinreizigers op een station. Het kabinet maakt 7,5 miljard euro vrij voor investeringen in infrastructuur, die vooral naar het spoor gaan. Het grootste gedeelte van dit geld komt terecht in de Randstad en Noord-Brabant.

Afbeelding

Pepernoten op z’n Italiaans, van Sarena

Verwarm de oven voor op 190°C. Maal de amandelen samen met de poedersuiker in de keukenmachine fijn. Voeg de eiwitten en het bittere-amandelextract toe en pulseer kort tot een glad mengsel.

Afbeelding

‘Ambachtelijk werk heeft een imagoprobleem dat de overheid en de media te weinig aanpakken’

Vrouwen met een technisch, ambachtelijk beroep kom je minder vaak tegen dan mannen. Dat is jammer, vindt fotograaf Otto Kalkhoven (57). Hij zocht deze vrouwen op en legde ze vast in hun werkplaats.

Afbeelding

Verpleegkundigen die ín het verpleeghuis wonen: ‘Bij woonstichtingen kom ik nergens voor in aanmerking’

Aan betaalbare woningen en verplegingspersoneel is een tekort. Ouderenzorgorganisatie Warande wil in Zeist die problemen oplossen met een goedkope kamer voor verpleegkundigen, in het verpleeghuis.

Afbeelding

De SGP heeft schijt aan de schepping, zegt Johan Vollenbroek. ‘Blind voor de natuur’

Milieuactivist Johan Vollenbroek heeft haast, want hij heeft een missie: de wereld leefbaar achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. ‘Het gaat mij om het herstel van de natuur en een gezond leefklimaat.’

Afbeelding

door het plezier van onze kinderen tijdens een fotoshoot. Foto: Erica van Leeuwen