Rijksmuseum en Joods Museum tonen Joodse roofkunst

Nieuws
Het Joods Museum en het Rijksmuseum werken samen aan een grote tentoonstelling over Joodse roofkunst en de impact hiervan op nazaten. De tentoonstelling is in 2024 te zien.
Ilona de Lange
dinsdag 12 juli 2022 om 21:54
Het Rijksmuseum en het Joods Museum stellen samen de eerste tijdelijke tentoonstelling in het Nationale Holocaustmuseum samen.
Het Rijksmuseum en het Joods Museum stellen samen de eerste tijdelijke tentoonstelling in het Nationale Holocaustmuseum samen. beeld anp / Ramon van Flymen


Het wordt de eerste tijdelijke tentoonstelling in het Nationaal Holocaustmuseum dat volgend jaar in Amsterdam wordt geopend. De expositie komt voort uit een onderzoek dat het Rijksmuseum sinds 2012 doet naar de herkomst van vermeende roofkunst. Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum, hoopt dat de aankondiging van de tentoonstelling ervoor zorgt dat er nog nieuwe casussen opkomen van roofkunst binnen een Joodse familie, zegt hij in gezamenlijk interview met Emile Schrijver, directeur van het Joods Cultureel Kwartier, in Het Parool.

tapijt en servies

De twee mannen geven aan dat de tentoonstelling vooral het menselijk leed moet laten zien. Dibbits: ‘Achter alle objecten zitten mensen. Deze expositie gaat over..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Help, mijn kind heeft overgewicht. Vijf tips van een kinderdiëtist. 'Een afslankdieet helpt niet'

Wat doe je als een kind om de haverklap om snoep vraagt of de hele dag binnen achter een schermpje zit? Vijf tips van een kinderdiëtist om overgewicht bij kinderen tegen te gaan.

Afbeelding

Wat als je ongeneeslijk ziek bent en het einde nadert? 'Ik merk dat sommige huisartsen euthanasie-moe zijn'

Wat is goede zorg voor een ongeneeslijk zieke? Hoe is het voor huisartsen om euthanasie uit te voeren? Zorg-ethicus Stef Groenewoud denkt erover na. 'Absurd dat we zo weinig registreren hoe het levenseinde verloopt.'

Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.

Afbeelding

Met de VVD het bos in: 'Prachtig toch? En hier valt nog geld mee te verdienen ook'

De VVD heeft zich lang verzet, maar onder druk van rechterlijke uitspraken zien de liberalen nu ook de noodzaak in van natuurbehoud. ‘Ik wil vooral vooruit kijken.’

Afbeelding

Last van klimaatangst? Met deze tips blijf je mentaal gezond. 'Iets doen helpt, hoe klein ook'

De klimaatcrisis is een wereldwijd probleem, waar je weinig invloed op hebt. Een sterk recept voor angstige en zelfs depressieve gevoelens, weten klimaatpsychologen. Zes tips om mentaal gezond te blijven.

Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.