Extreme temperaturen als het nieuwe normaal: ‘Prijs die we betalen ontzettend hoog’

Nieuws
Temperaturen tot 45 graden in Nederland: sommige weermodellen slaan op hol bij de weersvooruitzichten van volgende week. Meteoroloog Reinier van den Berg nuanceert die modellen, maar ziet weersverwachtingen als deze tegelijk als het nieuwe normaal. ‘In het oude klimaat was dit niet denkbaar.’
Niels van den Bovenkamp
dinsdag 12 juli 2022 om 16:31
Een man in Boa Vista vlucht voor het vuur. Door de droogte in Portugal ontstaan er veel natuurbranden.
Een man in Boa Vista vlucht voor het vuur. Door de droogte in Portugal ontstaan er veel natuurbranden. beeld Epa/paulo Cunha

De weersverwachtingen van volgende week verschillen nogal: sommige geven temperaturen boven de 40 graden aan, anderen van 25. Wat verwacht u?

‘Het is vooral het Amerikaanse model dat temperaturen boven de 40 graden schat, de Europese zijn wat voorzichtiger. Het lijkt erop dat de Amerikanen de hoeveelheid bodemvocht vanuit het aanvoergebied van warme lucht in Frankrijk veel te droog inschatten. De kans dat het in Nederland boven de 40 graden wordt, acht ik klein, maar de kans dat we richting de 35 graden gaan, schat ik meer dan 50 procent. De reden dat het nog zo onzeker is, is de scherpe begrenzing van de hete lucht. Ik durf vrij zeker te zeggen dat Parijs de 40 graden wel gaat halen, want die zitten er middenin, maar Nederland ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rutger Bregman daagt hoogvliegers uit hun morele lat hoger te leggen: ‘Bewustzijn wordt overgewaardeerd’

Verspil je talent niet in een suffe, nutteloze of zelfs schadelijke baan, alleen maar omdat je er goed mee verdient, aldus historicus en auteur Rutger Bregman. ‘De tijd die je hebt, is je meest kostbare bezit.’

Afbeelding

Arnon Grunberg liep stage bij de SGP: ‘Het zijn geen stijve mannenbroeders die nooit lachen’

Hij is een buitenstaander met ideeën die haaks staan op principes van de SGP, maar dompelde zich onder in de SGP-cultuur. Schrijver Arnon Grunberg: ‘Het idee dat calvinisten niet kunnen genieten, klopt niet.’

Afbeelding

Als vluchteling sta je elke dag opnieuw voor de keuze het goede of het slechte te doen

Van Ter Apel naar een eigen woning, inburgering, hbo-opleiding en een baan als industrieel ontwerper in zeven jaar. Het kán, bewijst de Syrische Anwar Manlasadoon. Maar zwaar was het, en is het nog steeds.

Afbeelding

Elbert Bot is transgender: ‘Ik kwam tot de conclusie dat transitie mag van God. Anders had ik het niet gedaan’

De christelijke transgender Elbert Bot is getrouwd met dominee Mark Bot en heeft twee kinderen. Sinds 1 januari 2020 is hij man, daarvoor was hij een vrouw die zich geen raad wist met haar lichaam vertelt hij in de podcast Dick en Daniël Geloven het Wel.

Afbeelding

Elizabeth II (1926-2022) zag zich als ‘Gods vertegenwoordigster in dit aardse koninkrijk’

Donderdag overleed koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk. Zij is 96 jaar geworden. Elizabeth was de langst regerende vorst uit de Britse geschiedenis. Ze regeerde zeventig jaar.

Afbeelding

Wordt dit de eerste rustige coronawinter? Jaap van Dissel: ‘Het beeld is niet heel ongunstig’

Met het najaar komt er wat corona betreft een ‘kritische periode’ aan. Toch kon het weleens meevallen, denkt RIVM-directeur Jaap van Dissel. Althans: zolang er geen nieuwe variant opduikt.